Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 06:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre "Lare Kroft" i "Žene mačke" one su bile heroine akcionih filmova

Pre nego što im je bilo dozvojeno da glasaju, kad su bile uglavnom ograničene na uloge domaćica, filmska industrija je prigrlila ove junakinje, koje su postale zvezde akcionih filmova početkom 20. veka. Pre Lare Kroft i Žene mačke, one su harale filmskim platnom u potrazi za kriminalcima.

Meri Fuler

Meri je rođena 1888. godine, a svoje detinjstvo je provela na farmi u Bruklinu, gde je kasnije postala pozorišna glumica, a 1910. godine pridružila se kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Edison film".

Njena prva uloga bila je u kultnom "Frankenštajnu", jednom od prvih filmova sa specijalnim efektima.

Njena serija kratkih crno belih nemih filmova "Šta se dogodilo sa Meri?", 1912. godine bila je prva snimljena u SAD, budeći u Americi ljubav prema ženskim heroinama.

Fulerova je čak pisala i scenario za detektivsku dramu "The Active Life of Dolly of the Dailies", o ženi koja se izlaže opasnostima radeći za lokalne novine. Od 12 epizoda, danas je sačuvana samo jedna.

Helen Holms

"Opasnost zvana Helen", je bila avanturistička serija o ženi koja nije samo domaćica već i zaposlena na železnici, oštra, bistra, i britkog jezika. Ova serija je snimljena u vreme kada su žene činile manje od tri posto železničkih operatera i kad nisu bile dobro tretirane u ovoj industriji.

Helen je prkosila lopovima, spašavala oštećene vozove i radila neverovatne vratolomije. Bacala se sa mostova, iskakala iz vozova, aviona, a ujedno je bila i ko-autor scenarija, a pomagala je i u režiji.

Radila je na filmovima poput "Čelična mreža", "Poslednji ekspres", a uspešno je vodila i sopstvenu produkcijsku kompaniju.

Na nesreću Helen je veći deo svoje pozamašne ušteđevine izgubila tokom Velike depresije.

Helen Gibson

Kada se Holmsova povukla iz serije udavši se za režisera Mek Govana, sa kojim je osnovala produkcijsku kuću, druga Helen je zauzela njeno mesto u seriji koja je trajala čak 119 nedelja, što je tada bio rekord.

Gibsonova je rođena kao Rouz Venger, jašući konje na farmi u Klivlendu. Jednom tokom snimanja morala je da skoči sa krova voza u pokretu i to je uradila perfektno, pogodivši trenutak koji je mogao da bude i koban po nju.

Gibsonova je snimala do svoje 69. godine. A u međuvremenu je, pored glume, radila u cirkusu braće Ringling kao jahačica konja.

Rut Roland

Između 1909. i 1927. godine, rut se pojavila u preko 200 filmova. Njene najbolje role bile su u komedijama i vestern filmovima.

Rođena u San Francisku, počela je karijeru još kao dete u Los Anđelesu, pod nazivom "Beba Rut", dok joj nije ponuđeno da radi za Kalem studio.

Rut Roland je originalan Nensi Dru, prva devojčica detektiv iz 1915. godine.

Roland je glumila u avanturističkim filmovima, gde je radila do tada neviđene akrobacije. Glumica je bila lukav investitor, pa se tako njeno bogatsvo brojilo milionima. U 1915. godini, osnovala je svoju produkcijsku kompanju, a među prvima je imala uloge u filmovima u boji i onima koji su imali zvuk. Umrla je od raka 1937. godine.

Perl Vajt

Vajtova je od svih akcionih dama, bila neprikosnovena kraljica serija i nije imala kaskadere u nekim veoma opasnim vratolomijama. Pre rada na fimovima, ona je bila zvezda u cirkusu i to sa samo 13 godina.

Njen pustolovni film "Opasna Polin" je učinio svetski poznatom i veoma bogatom.

Vajt je snimila i sličnu seriju pod nazivom "Podvizi Elejn", koja je imala čak 176 nastavaka.

U 1915. godini zarađivala je oko 300.000 dolara (u današnjem novcu) mesečno i uspešno investirala u ergele, noćne klubove i kockarnice. Kad se penzionisala, uživala je u svom bogatstvu putujući po svetu.

Međutim, njen život ipak nije bio samo med i melko, majka joj je preminula kad je imala samo tri godine, a njen drugi suprug je izvršio samoubistvo. Vajt je na snimanju jednog filma doživela nervni slom, kad je nastradao njen dubler.

Do kraja svog života je patila od alkoholizma, a nakon smrti je sav svoj novac ostavila u dobrotvorne svrhe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.