Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2016, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravougaona vila nadomak Melburna (FOTO)

Projektujući kuću nadomak Melburna, arhitekte iz studija Robsona Raka naglasili su njenu širinu u odnosu na visinu i stvorili osjećaj osvježavajuće amplitude.

Dvojica mladića kupila su plac sa malom farmom u Meriku, udaljenom 50 minuta vožnje od Melburna, kako bi na njemu izgradili funkcionalnu porodičnu kuću dovoljno veliku da u njoj komotno žive dvije porodice. Jedini njihov zahtjev bio je da ne bude direktno okrenuta ka suncu, pošto je jedan od njih osjetljiv na direktnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svjetlost.

Mladići su isprva željeli jednostavnu pravougaonu konstrukciju sa simetričnim prostorijama. Arhitekte su im, međutim, predložile da "razbiju" monotoniju i naprave dinamičan ambijent koji će im omogućiti uredan i miran život kojem su težili.

 Dvospratna kuća prati prirodan pad zemljišta na kojem je izgrađena i izgleda kao sastavni dio pejzaža koji je okružuje. Njen položaj odredio je stari platan ispred glavne spavaće sobe u južnom dijelu. Spavaća soba je pozicionirana u odnosu na ovo drvo, dok se preostali prostor proteže ka zapadu.

Po želji klijenata, arhitekte su kuću podijelile na tri različite stambene zone. Roditeljska zona nalazi se na istoku i čine je glavna spavaća, dnevna i soba za učenje i rad, u koju se može se ući i spolja. U sklopu centralne zone nalazi se glavna dnevna soba, trpezarija, kuhinja i ulaz u kuću. Iako sunčevi zraci ne dopiru direktno do nje, kuća je od tokom dana obasjana svjetlošću zahvaljujući strateški postavljenim staklarnicima i prozorima.

 Kuhinja je podjeljena na dva dijela – prednji sa velikim radnim stolom obloženim ručno izrađenim pločicama i funkcionalni sa elementima od nerđajućeg čelika. Tu je, takođe, i gostinjska soba, apartman za stanovanje i kupatilo. Centralna dnevna soba je prostrana i kreirana tako da se u njoj svi ukućani osjećaju prijatno. Od ulaza je odvojena drvenim zidom u sklopu kojeg su ugrađeni aparati za grijanje, hlađenje, TV i audio prijemnik.

 Na dnevni boravak se nadovezuje donja ili dječija zona. Ovaj dio kuće, koji čine dvije spavaće, dnevna soba i perionica, direktno je otvoren ka bazenu, koji djeca najčešće i koriste.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.