Pravoslavni vernici danas slave svece kojima su odsekli glave sekirom

Izvor: Telegraf.rs, 01.Jun.2016, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni vernici danas slave svece kojima su odsekli glave sekirom

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog Patrikija, koji je bio episkop, i njegova tri prezvitera. Ovi svetitelji su postradali za vreme Julijana Odstupnika, u Brusi azijskoj.

Carski namesnik Junije je doveo ove svece do izvora vrućih voda, i upitao Patrikija, ko je stvorio te lekovite vode, i zar one ne potiču od njihovih bogova Eskulapa i drugih kojima se klanjaju.

Sveti Patrikije je odgovorio da su ti bogovi demoni, i da je sve vode i prirodne izvore stvorio Bog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Isus Hristos.

Onda je namesnik rekao: "A da li ćete tvoj Bog spasiti, iako te bacim u ovu vrelu vodu?"

Svetitelj je rekao da će biti onako kako je najbolje za njega, i da ako hoće Bog će ga spasiti i ostaviti nepovređenog, ali da bi on više želeo da na takav način nastrada i preseli se u večno nebesko carstvo.

Foto: Crkveni kalendar

Kada je to čuo, Junije je naredio da ga bace u vrelu vodu. Vrele kapi vode su prsnule svuda unaokolo, i opržile mnoge prisutne, ali Patrinija nisu povredile. Svetitelj božji je sve vreme govorio molitvu u sebi, i ostao je potpuno nepovređen, kao da je stajao u hladnoj vodi.

Kada je to video, namesnik se razjario od besa i naredio da se Patrikiju i ostaloj trojici njegovih prezvitera, odseče glava sekirom. Tada su oni pročitali molitvu i predali svoju dušu bogu.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Pravoslavni vernici slave sveca kome su se zveri umiljavale i lizale rane

Izvor: Telegraf.rs, 02.Jun.2016, 07:01

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog mučenika Talaleja. Rodom je bio iz Livana od oca Verukija i majke Romilije. Živeo u vreme cara Numerijana...Imao je 18 godina, i po zanimanju je bio lekar. Bio je mladić krasnog izgleda, riđe kose...Bio je pozvan na sud gde će se izjasniti da li je hrišćanin,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.