Pravopis? Odgovori se zaokružuju

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravopis? Odgovori se zaokružuju"

Beograd -- Osmaci neće imati mnogo mogućnosti da prave pravopisne greške na završnom ispitu iz srpskog jezika, poručuju iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Umesto odgovora na pitanje kako je došlo do preporuke da đacima na maloj maturi budu tolerisani pravopisno neispravni odgovori, pa čak i mešanje latinice i ćirilice, stiglo je objašnjenje da će se test rešavati tako što će tačni odgovori biti zaokruživani, podvlačeni ili će učenici linijom sparivati odgovore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je u izjavi Tanjugu rekao Saša Glamočak, predstavnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, na završnom ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proverava se znanje učenika iz četiri oblasti - pisanje, književnost, čitanje i gramatika.

"Za svaku oblast pripremljeno je po pet zadataka. Najveći broj zadataka u testovima su zadaci zatvorenog tipa, što znači da učenik odgovara tako što zaokružuje tačan odgovor, podvlači ili linijom sparuje tačne odgovore", kazao je on povodom nedoumica o sistemu bodovanja pravopisno neispravnih odgovora na predstojećoj maloj maturi.

"Zbog toga u tim pitanjima nema mogućnosti da učenik napravi pravopisnu grešku", rekao je Glamočak, koji je inače rukovodilac Zavodovog Centra za ispite, gde se pripremaju testovi za završni ispit i zbirke.

On kaže: "Važno je da dobijemo preciznu sliku o postignućima učenika o svakoj oblasti da bismo imali podatke koje možemo da iskoristimo za unapređivanje kvaliteta obrazovanja".

Ranije danas negodovao je Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga zbog odluke da se osmacima na završnom ispitu priznaju kao tačni i odgovori s pravopisnom greškom.

"Nedopustivo je da se kao tačan prizna odgovor ako učenik na testu, na primer, pogrešno upotrebi veliko ili malo slovo ili prekrši druga osnovna pravopisna pravila", rekao je Tanjugu Vlada Dimitrijević, član Aktiva profesora.

Udruženje "Roditelj" takođe je, u današnjem saopštenju, navelo da je iznenađeno preporukom da se na maloj maturi tolerišu pravopisne greške.

Sa aspekta roditelja, osnovni cilj nastave srpskog jezika je da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima potrebnim za dalje školovanje i život, a poznavanje i pravilna primena pravopisa nesumnjivo spadaju u potrebna znanja, navodi se u saopštenju.

USPRS kritikuje odluku Ministarstva prosvete

Odluka Ministarstva prosvete i nauke kojom će učenicima osmog razreda koji budu polagali završni ispit biti priznati kao tačni i oni odgovori koji su pravopisno neispravni "ugrožava ovaj značajan trenutak u školskom procesu", smatraju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Namera nam je da, makar u poslednjem trenutku, upozorimo na rizike od nametanja nedovoljno promišljenih i teško primenljivih pravila na skorom završnom ispitu. Svako polurešenje u uvođenju nečeg novog u sistem gore je od prethodnog, makar i nesavršenog, ali celovitog rešenja", navodi se u saopštenju USPRS.

Uputstvo Ministarstva prosvete i nauke, po kojem je odlučeno da će učenicima na završnom ispitu biti priznati kao tačni i odgovori koji nisu pravopisno ispravni, saopšteno je tokom obuke za pregledače tekstova.

Đacima se takođe neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo, a uputstvo neće važiti prilikom pregleda pitanja koja su neposredno vezana za pravopis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.