Pravobranilaštvo priznavalo sporne račune za reprezentaciju

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravobranilaštvo priznavalo sporne račune za reprezentaciju

SARAJEVO - Izvještaji o troškovima reprezentacije nisu adekvatni, a razloge za korištenje sredstava reprezentacije nije moguće povezati s poslovnim aktivnostima.

Navedeno je ovo u izvještaju državne revizije o poslovanju Pravobranilaštva BiH u 2014. godini, u kojem revizori zaključuju kako je ova institucija dužna posvetiti pažnju prilikom davanja odobrenja za isplatu.

"Priznaju se računi na kojima su navedene usluge koje se ne mogu okarakterizirati kao reprezentativna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i namjenska uporaba ovih sredstava. Ponovno preporučamo Pravobraniteljstvu da osigura da se sredstva reprezentacije, prilikom realizacije poslovnih aktivnosti, troše transparentno, reprezentativno i namjenski", ističe revizija.

Problem u vezi s angažmanom "ugovoraca" (radnika angažiranih po ugovoru o djelu), koji se pojavljivao prethodnih godina, također nije otklonjen, na šta Ured za reviziju ponovo upozorava.

"Također, Pravobraniteljstvo ni u 2014. nije ocjenjivalo državne službenike i zaposlenike sukladno važećim propisima. Pravobraniteljstvo još nije donijelo plan integriteta na način kako je to definirano Akcijskim planom za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije i propisanom metodologijom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije", navode revizori neke od nerealiziranih preporuka.

Inače, institucija Pravobranilaštva u 2014. raspolagala je s nešto više od miliona KM budžetskih sredstava.

Od te cifre pravobraniocima i ostalim uposlenicima (njih ukupno 20) prošle godine za plate i naknade isplaćeno je oko 749.000 KM, što otprilike iznosi 75 posto ukupnog budžeta.

Naknade troškova iznosile su oko 89.000 KM, od čega je najviše isplaćeno za topli obrok uposlenicima (oko 25.000 KM).

Pravobranilaštvo BiH je u odnosu na većinu drugih institucija BiH imalo prilično štedljiv odnos prema službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu, za koja je potrošeno "svega" oko 14.000 KM.

Troškovi za telefone i PTT usluge iznosili su oko 25.000 KM, za ugovorene usluge je plaćeno oko 62.000 KM, a za angažiranje vanjskih saradnika, na šta je revizija imala prilično prigovora, oko 47.000 KM.

"Pravobraniteljstvo je tijekom čitave godine putem ugovora o djelu angažiralo dva vozača i dva pravnika. Također, u siječnju 2014. angažiran je i stručnjak iz područja informatike, kome je isplaćena neto naknada od 300 KM. No, može se konstatirati kako su svi vanjski suradnici, izuzev informatičara, angažirani za obavljanje sličnih ili istih poslova definiranih Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta", zaključuju revizori.

"Nezavisne" su kontaktirale Mlađena Mandića, zamjenika pravobranioca BiH, koji nam je poručio da trenutno nije ovlašten za davanje izjava.

Medina Vilić, koja je odnedavno rotacijom došla na mjesto pravobranioca, bila je na sastanku kad smo je zvali, a kasnije nije odgovorila na naše pozive.

Prihodi veći od pola miliona KM

Pravobranilaštvo je u 2014. godini ostvarilo, u odnosu na ukupan budžet, prilično impresivne prihode, oko 538.000 KM, što je za oko 436.000 KM više u odnosu na 2013. godinu.

"Glavnina prihoda (537.620 KM) odnosi se na prihode od naknada troškova sudskih postupaka", zaključuju revizori.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.