Pravio bi cepelinom struju iz oblaka

Izvor: Blic, 01.Feb.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravio bi cepelinom struju iz oblaka

Mnogi naučnici su pokušavali da iskoriste munju, kao jedinu prirodnu čoveku vidljivu struju. Nebojša Jovanović, profesor fizike u OŠ „Vuk Karadžić“ u Donjem Milanovcu, osmislio je kako da energiju “pokupi” iz oblaka.

- Umesto da se čekaju eventualne munje na Zemlji, podigao bi se jedan cepelin, napravljen od aluminijuma i napunjen helijumom, po čijoj površini bi bili ravnomerno raspoređeni šiljci, do donje ivice oblaka. Naelektrisanje bi se zatim pomoću provodnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji bi bili ujedno i držači cepelina, sprovelo do Zemlje, gde bi se akumuliralo u kondenzatorima i kasnije pretvaralo bilo u hemijsku energiju, bilo u naizmeničnu struju - objašnjava Jovanović, tvorac ideje za koju je na nedavnom Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“ u Novom Sadu osvojio zlatnu plaketu.

Zasad je sve ovo samo ideja, jer Jovanović s malom profesorskom platom i suprugom i troje dece nije u mogućnosti da je sprovede u delo.

- Kada bi se jednom postavio sistem, nema ograničenja koliko dugo bi mogao da se koristi, a samo ulaganje nije preskupo. Bez obzira i na samu isplativost, tu je i pitanje prestiža za onu državu ili kompaniju koja bi mogla da kaže: „Evo, pored energije vetra, solarne i hidroenergije, mi prvi koristimo i energiju naelektrisanja oblaka“. Moja je velika želja da se ovaj projekat ostvari u Srbiji - otkriva Jovanović svoje želje, ali kaže da ozbiljnije ponude zasad nije dobio istovremeno priznajući i da šira javnost, ako se izuzme „Tesla fest“, ni ne zna za napravu za dobijanje električne energije iz oblaka.

Daleko je Rusija

Jedna od prilika da naučni svet sazna za Jovanovića je festival inovacija u Rusiji „Arhimedes“ u maju iduće godine za koji je Nebojša dobio poziv. Moskva je bar zasad za mladog fizičara predaleko jer ga od učešća na „Arhimedesu“ deli 2.400 evra troškova o kojima, kako kaže, „može samo da sanja“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.