Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznate ličnosti na prvoj liniji fronta

Kroz istoriju brojne slavne ličnosti dale su svoj doprinos domovini služenjem vojske, od muzičara do glumaca, komičara i pisaca.

Iako je rat daleko iza nas i ne treba više nikad da se ponovi, malo je poznato da su svjetski poznate zvijezde kročile na bojne frontove.

Hju Hefner

Prije nego što je postao "Plejbojeva" ikona za koju zna cijeli svijet, Hefner je služio vojsku u vrijeme Drugog svjetskog rata, od 1944. do 1946. godine. Vrlo brzo je uočeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da nema neke vještine ratnika, ali bio je vrijedan dopisnik, činovnik kao i karikaturista za razna vojna izdanja. Vojsci se pridružio odmah nakon srednje škole, a nakon što je otpušten iz vojske pohađao je razne umjetničke kurseve i nastavio s crtanjem karikatura.

Miki Runi

Slavni američki komičar takođe je služio u razdoblju od 1944. do 1946, a zbog vojske je napustio i snimanje filma, iako ga prvo nisu primili u vojsku zbog povišenog krvnog pritiska. Pri njegovom sljedećem pokušaju je primljen. Obučen je u jedinici baratanja hemijskim oružjem, ali je najviše vremena provodio zabavljajući trupe svojim jedinstvenim humorom, uz dodatak standardnih vojnih zadataka širom Evrope, gdje je premješten.

Hemfri Bogart

Zgodan frajer s neporecivim zvjezdanim statusom, Bogart je služio u Prvom svjetskom ratu od 1918. do 1919. Upisao se u mornaricu nakon što je odustao od studiranja na Univerzitetu Jejl. Većinu vremena je proveo u inostranstvu na brodovima koji su plovili između SAD i Evrope, prevozeći vojnike i oružje. Iz vojske se vratio kao drugi čovjek - ozbiljniji i ambiciozniji. Časno je otpušten te se ubrzo počeo baviti šou-biznisom.

Džoni Keš

Slavni kantri pjevač proveo je nekoliko godina u vojsci, a borio se u Korejskom ratu. Bio je i u Njemačkoj, iako ne na liniji fronta, tamo je radio kao operater u vazduhoplovstvu, radeći s Morzeovim kodom. Vojna primanja nakon rata omogućila su mu da se neometano posveti muzičkoj karijeri.

Elvis Prisli

On je bio jedna od najpoznatijih muzičkih zvijezda u vojsci. U nju je pozvan 1958, a tad je već bio poznat - nešto prije je snimio pjesmu "Hound Dog". Svoje vrijeme u vojsci je proveo u Teksasu i Njemačkoj, a časno je otpušten 1960.

Klint Istvud

Iako svi iz njegovih filmova znaju da je Klint opak, mnogi ne znaju za njegovu ratnu prošlost. Istvud je u vojsku primljen za vrijeme Korejskog rata, a budući da je bio odličan plivač, imenovan je za instruktora plivanja. Iako nije bio u blizini stvarne akcije, ipak je letio na torpedo bombarderu koji je doživeo mehanički kvar pa su morali prisilno sletjeti u vodu.

Toni Benet

Slavni muzičar je primljen u vojsku za vrijeme Drugog svetskog rata, tačnije 1944. Bio je pješadinac u Evropi, a borio se u Francuskoj i u Njemačkoj. Ipak, pjevač je naknadno izjavio kako nije imao strašnih iskustava od tamo.

Kurt Vonegut

Iako nije zvijezda koju svi odmah prepoznaju, Kurt je poznati američki pisac poznat po kultnom djelu "Klaonica pet". Učestvovao je u brojnim bitkama Drugog svjetskog rata u Evropi, a zarobljen je u Njemačkoj pa je poslan u zatvor za ratne zarobljenike. Tamo je iskusio brojne horore, zbog čega je kasnije i imao problema s alkoholom. Za svoju hrabrost dobio je odlikovanje "Grimizno srce".

Bob Ros

Umjetnik i televizijska ikona Bob Ros, koji je izgledao kao apsolutni pacifista, proveo je 20 godina u vojsci, tačnije u vazdušnim snagama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.