Poslanici glasaju o Zakonu o radu i penzijama

Izvor: RTS, 18.Jul.2014, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici glasaju o Zakonu o radu i penzijama

Narodni poslanici glasaju o izmenama Zakona o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju.

Poslanici su juče razmatrali amandmane na predložena zakonska rešenja, a pre tri dana je okončana načelna rasprava.

Obrazlažući izmene Zakona o radu, ministar Aleksandar Vulin je rekao da Vlada nije predložila izmene Zakona koje bi bile na štetu zaposlenih, jer većina odredaba donosi njihovu bolju zaštitu, i dodao da se zakon ne usvaja kako bi se otpuštali radnici, već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi se uspostavila neophodna ravnoteža između sveta rada i sveta kapitala.

Vulin je istakao da se izmenama zakona stvaraju uslovi za poboljšanje uslova poslovanja, podizanje konkurentnosti privrede, a neke neprecizne odredbe zakona koji je donet 2005. godine bolje su definisane, kako bi se sprečio rad na crno.

Prema njegovim rečima, zakon se usklađuje i sa direktivama Evropske unije i Saveta Evrope.

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predviđa se usporavanje odlaska u penziju, što će biti urađeno postepeno, jer se starosna dob za odlazak u penziju kod žena i muškaraca izjednačavaju tek 2032. godine.

Predloženim izmenama uslova za sticanje prava na starosnu penziju za žene, ta starosna granica će se podići sa 60 na 65 godina, tako što će se postupno podići od 2015. do 2020. godine, za šest meseci na godišnjem nivou, odnosno od 2021. godine do 2032. godine, za dva meseca na godišnjem nivou.

Poslanici opozicije ocenili su da je Zakon o radu "katastrofalan", istakavši da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borislav Stefanović istakao je da nije prihvaćen nijedan od ključnih zahteva sindikata.

Od ukupno 169 amandmana koje su poslanici podneli na predlog izmena i dopuna Zakona o radu, Vlada i Odbor Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva prihvatili su dva amandmana i jedan od 12 predloženih amandmana na izmene i dopune Zakona o PIO.

Na predlog o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 12 amandmana, od kojih su Vlada i Odbor prihvatili jedan, i to poslanika Mome Čolakovića iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a tiče se Upravnog odbora fonda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici glasaju o zakonima o radu i PIO

Izvor: RTS, 18.Jul.2014

Narodni poslanici glasaju o izmenama Zakona o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju...10.00 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici glasati o Zakonu o radu. ..Poslanici su juče razmatrali amandmane na predložena zakonska rešenja, a pre tri dana je okončana načelna rasprava...Obrazlažući...

Nastavak na RTS...

Skupština Srbije usvojila Zakon o radu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jul.2014

Skupština Srbije je usvojila izmjene Zakona o radu i  Penzijsko invalidskom osiguranju. Zakon o radu, zbog kog su sindikalci u četvrtak  u Beogradu prosvjedovali izglasan je nakon oštre polemike predstavnika vladajuće većine i opozicije u parlamentu i burne rasprave o amandmanima. Ministar rada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vulin: Obaveze i za radnike i za poslodavce

Izvor: RTS, 18.Jul.2014

Radnici će morati da se naviknu na dodatnu disciplinu, a poslodavci na više obaveza i poštovanje procedura, rekao je ministar rada Aleksandar Vulin komentarišući Zakon o radu koji je Skupština usvojila...Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vulin je istakao i da je prvi put precizno navedeno kada i kako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.