Požar u pravoslavnoj crkvi na Menhetnu

Izvor: VOA, 02.Maj.2016, 04:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u pravoslavnoj crkvi na Menhetnu

Kako je za Glas Amerike izjavio portparol njujorške Vatrogasne službe, Frenk Dvajer, vatrogasci još gase pojedine takozvane "džepove" vatre a u toku je istraga uzroka požara koja će trajati možda i nedeljama, ali se požar trenutno ne tretira kao sumnjiv.

Požar koji juče, posle uskršnje liturgije, izbio u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Save na Menhetnu u većoj meri je lokalizovan, a u njemu je lakše povredjena jedna osoba. Osnivač fondacije Nikola Tesla, iz Filadelfije, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Nikola Lončar, izjavio je za naš program da su se Srbi iz dijaspore čitave noći dopisivali putem interneta. Kako je naveo, radi se na planovima da se uspostavi fond za prikupljanje sredstava za potpunu obnovu crkve.

Srpska crkva Svetog Save na Menhetnu izgorela je u požaru koji izbio u nedelju popodne po lolalnom vremenu, samo nekoliko sati pošto je u njoj oko 700 vernika proslavilo Uskrs.

Crkva je, kako je saopštila njujorška vatrogasna služba, bila prazna kada je izbio požar koji se brzo proširio i zahvatio celo zdanje na zapadnoj 25. ulici u distriktu Fletajron.

Osnivač fondacije Nikola Tesla, iz Filadelfije, Nikola Lončar izjavio je za Glas Amerike da su se Srbi iz dijaspore cele noći dopisivali preko interneta. Kako je naveo, radi se na planovima da se uspostavi fond za prikupljanje sredstava za potpunu obnovu crkve.

U požaru je izgoreo krov crkve a plamenovi su se dizali visoko u nebo.

Prema rečima sveštenika Crkve Svetog Save, Đokana Majstorovića, vatrogasci su brzo došli na mesto požara, potpuno su zatvorili ulicu, i nikome ne dopuštaju da se približi crkvi.

Dodao je da se osećao kao da sanja ružan san, kada je pokušavao da se približi crkvi.

“Potpuno sam izgubljen. Izvinjavam se” - rekao je reporterima.

Crkva je sagrađena sredinom devetnaestog veka, a 1968. godine Njujork ju je proglasio gradskom znamenitošću. Prvo je bila episkopalna crkva, a onda je 1944. godine za 30.000 dolara prodata tadašnjoj srpskoj zajednici u Njujorku.

“Crkva je skoro potpuno uništena u požaru. Nalazi se između 25. i 26. ulice”, naveo je Dijego Nigro, šef vatrogasne službe u Njujorku.

“Dim je dopro do nas. Kada smo izašli na ulicu, videli smo da crkva gori. Zastrašujuće je“, izjavio je jedan od parohijana.

“Vatrogasci rade iz sigurne daljine da ne bi stradali u vatri", dodaje Dijego Nigro.

Tri sata kasnije požar je ugašen, ali vatrogasci su nastavili da rade da bi sprečili da se mestimične vatre ponovo ne razbuktaju.

Vlasti još nisu utvrdile uzrok požara, u kojem su potpuno uništeni krov crkve, ikone i vitraži.

“Ovo je noćna mora”, rekao je Asošiejted Presu sveštenik, Đokan Majstorović.

Vatrogasna služba objavila je da se srušio dio krova i da je struktura zgrade nestabilna.

Crkva, poznata ranije i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj XIX veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona.  Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazila se na listi njujorških znamenitosti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.