Šabić: Dva puta Savamala, da ne krenu po kućama

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Maj.2016, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Dva puta Savamala, da ne krenu po kućama

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je danas na mogućnost da neko "posle uvođenja reda u saobraćaju i građevinarstvu u Savamali" dođe na ideju da to pokuša i "po kućama".

Šabić je u svom postu na Blogu B92 uporedio između nedavno rušenje dela Savamale i stanje od pre godinu dana, kada su GSP "preprečili" put između demonstranata i njihove "žute patke" i zvanica na prijemu povodom projekta "Beograd na vodi".

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ponovio da su nezadovoljavajući odgovori čelnika Grada Beograda na njegovo pismo u kojem poziva gradske vlasti da objave sve relevantne informacije o okolnostima pod kojima je u noći 25. aprila izvedeno rušenje dela Savamale.

Poverenik je podsetio da je nakon informacija koje je dobio od građana, postavio pitanja o incidentu u kojem je "na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice tridesetak ljudi sa tri bagera je u gluvo doba noći srušilo objekte površine od oko 1.000 kvadratnih metara". On je naveo da smatra neprihvatljivim da gradska vlast potom navede samo da "nadležne gradske službe nisu učestvovale" i da sve koji pitaju o tome, uputi na "nadležne organe".

Šabić podseća da su bez odgovora i pitanja od pre godinu dana, kao i da se GSP izjasnilo da ono nije izdalo nalog da se zaustave tramvaji, već da je nalog stigao iz MUP-a, dodavši da je odgovor policije bio "da ne raspolaže bilo kakvim informacijama o tom događaju".

Kako poverenik ukazuje, tako je i ostalo, a sada "neki misle da i ova stvar treba da se završi na isti način". "Ako se ispostavi da ipak treba i može, pa i ovog puta izostanu potrebne informacije o 'nepoznatim' građanima, bilo bi odgovorno razmisliti o mogućnosti da oni, pošto su se isprobali u uvođenju reda u saobraćaju i građevinarstvu, dođu i na ideju da to pokušaju i 'po kućama'. Tu mogućnost po svaku cenu treba preduprediti i sprečiti", naveo je Šabić.

Za veću transparentnost medijskog vlasništva

Šabić je čestitao novinarima 3.maj - Svetski dan slobode medija, i poželeo im "ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti".

S tim u vezi, on je naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva, dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije.

Poverenik je, takođe, ukazao na potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena "sukoba" u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura tzv. botova i sl., i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim "curenjem" raznih "poverljivih informacija" ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Šabić je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbednosti, naglasivši da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanje svih koji ugroze bezbednost novinara. S tim u vezi, izrazio je žaljenje što ni posle više godina još uvek nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.