Poverenica presudila: Na grob može i petokraka

Izvor: Mondo, 22.Avg.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica "presudila": Na grob može i petokraka

Komunalno preduzeće iz Novog Pazara krši ljudska prava kada zabranjuje građanima u Novom Pazaru da podižu nadgrobne spomenike sa petokrakom, kaže Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Traži se i izvinjenje građanki Nelici Grujić.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje da je Javno komunalno preduzeća (JKP) "Gradska čistoća" iz Novog Pazara diskriminisalo Nelicu Grujić tako što joj nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << omogućilo da na groblju kod Petrove crkve pokojnom ocu Timotiju podigne spomenik bez krsta.

Kome se ne sviđa, mora u Sjenicu

Protojerej Milenković kaže da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko i da bi lokalna samouprava "trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti". Do tada izgleda, bar po shvatanju SPC i vlasti u Novom Pazaru, ateisti, komunisti i drugi"nepravoslavni građani" bi morali da se sahranjuju, recimo, u Tutinu ili Sjenici.

U mišljenju, objavljenom na sajtu te institucije, navodi se da je u postupku sprovedenom po pritužbi ćerke pokojnika, utvrđeno da je nadležna JKP "Gradska čistoća", uslovljavajući je da izabere jedan od pet tipova nadgrobnih spomenika u obliku krsta, izvršilo diskriminaciju na osnovu verskog ubeđenja člana njene porodice.

"Preporučuje se JKP 'Gradska čistoća' da uputi pisano izvinjenje N. G. zbog diskriminatornog postupanja prema njoj i omogući joj da postavi nadgrobni spomenik u skladu sa verskim ubeđenjima njenog pokojnog oca", navodi se u mišljenju Poverenice.

Nadgrobni spomenik oca Nelice Grujić, Timotija Vasovića, zakletog komuniste, već mesecima se nalazi pored njegove grobnice na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve jer nadležni ne daju da se postavi zbog toga što na njemu nema iscrtan krst i odudara od pet predloženih spomenika koje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) propisala za to groblje.

Pravoslavni Pazar: Petokraka proterana s groblja

Zbog toga se Nelica Grujić žalila Gradskom veću, koje je prvobitno usvojilo njenu žalbu, tvrdeći da je prekršen Ustav time što joj nije dozvoljeno da postavi spomenik, alij e potom na žalbu SPC, gradska vlast preinačila svoju prethodnu odluku.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Emin Omerović ranije je radiju Sto plus rekao da se u ovom slučaju radi o "nesporazumu između Nelice Grujić i SPC", i da nisu oni ti koji treba da joj dozvole da postavi spomenik.

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković objasnio je da je rodbina Timotija Vasovića blagovremeno bila obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika.

"Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela. Jedino rešenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine", poručio je tada Milenković.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.