Potraga za strateškim partnerom

Izvor: RTS, 28.Jan.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za strateškim partnerom

Pošto je Vlada Srbije preuzela smederevsku Železaru od "Ju Es Stila" sledi potraga za strateškim partnerom. Iako je zbog krize teško naći partnera, ekonomista Božidar Cerović smatra da Vlada ima ideju i da će ga tražiti u zemljama poput Indije i Kine.

Posle devet godina Amerikanci odlaze iz Smedereva, ali će se čelik i dalje praviti, samo pod nadzorom države. Da bi sprečila otpuštanje radnika, zaustavljanje proizvodnje i gubitak klijenata, Vlada Srbije preuzela je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smederevsku Železaru od "Ju Es Stila", a ugovor će biti potpisan u utorak.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Vlada nije preuzela kormilo nad smederevskom železarom da bi to bila katastofa za čitav grad.

Zahvalivši se Vladi na brzoj reakciji, gradonačelnik je objasnio da kada bi se ugasila ta fabrika polovina zaposlenih u tom gradu bi praktično ostalo bez posla.

Prema njegovim rečima, kompanija "Ju Es Stil" je ostavila neizbrisive tragove u Železari u vidu standarda koje će nastaviti da se poštuju sa svim partnerima.

Do tada, u "Ju es stilu" ne žele da komentarišu odluku Vlade. Pre mesec dana, američka kompanija Ce Em Ce stavila je katanac na železaru u Sisku, pa je hiljadu radnika ostalo bez posla. Hrvatska vlada tada nije reagovala.

Radnici kažu da ako bi se smederevska Železara ugasila taj grad bi bio mrtav.

Mileta Gujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca kaže da radnici nemaju razloga za brigu jer bilo ko da dođe moraće da poštuje sve što su ugovorili kolektivnim ugovorom.

Država planira da vlasnik bude samo privremeno, a da odmah po preuzimanju vlasništva, od utorka, traži strateškog partnera.

"Kada će ga i kako naći to je teško reći. Prvi uslov da se pronađe je da se popravi ekonomsko stanje u svetu, da se poveća tražnja za proizvodima. Pretpostavljam da Vlada ima ideje, da su potencijalni saradnici iz zemalja koje su u ubrzanijem razvoju, Kina ili Indija", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Božidar Cerović.

Dok se strateški partner ne nađe, u javnosti postoje dileme kako će država obezbediti sredstva i održati proizvodnju u železari, ako to nisu uspeli Amerikanci, čiji je godišnji gubitak bio oko 100 miliona evra.

Premijer Mirko Cvetković rekao je da su sve analize pokazale da bi svaki drugi ishod bio daleko skuplji za državu.

"Mi smo vršili detaljnu analizu šta to znači 5.400 ljudi napolje, plus problemi za još 20.000, opadanje pokrivenosti uvoza izvozom, šta to uopšte znači, izvlačenje iz jednog složenog sistema jedne ozbiljne fabrike", rekao je Cvetković.

Premijer je ubeđen da će se u okviru preraspodele pre naći sredstva za takav jedan sistem nego za nešto drugo.

U Vladi računaju da će, kad plate dobavljače i obaveze državi, na raspolaganju imati oko 100 miliona dolara u obrtnim sredstvima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država preuzela železaru da je Amerikanci ne bi zatvorili

Izvor: Blic, 28.Jan.2012

Vlada Srbije postigla je juče dogovor sa američkim „Ju-Es stilom“ da od njih otkupi smederevsku železaru za jedan dolar jer je, kako saznaje “Blic”, tokom pregovora dobila jasnu poruku menadžmenta američke firme da će zatvoriti pogone, otpustiti 5.500 radnika i otići iz Srbije. Čeličana...

Nastavak na Blic...

Posle kupovine železare, potraga za strateškim partnerom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2012, 16:41

BEOGRAD -..Samo dan nakon sto Vlada Srbije 31. januara potpiše sporazum o kupovini železare u Smederevu od "Ju Es Stila" za jedan dolar, počeće traženje strateškog partnera, jer država nema nameru da duže bude vlasnik...Premijer Srbije Mirko Cvetković saopštio je u petak, 27. februara da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.