Potpuni kolaps ako svi ne budu plaćali Bus plus

Izvor: Mondo, 28.Jan.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potpuni kolaps ako svi ne budu plaćali Bus plus"

Od 800.000 građana koji se dnevno prevezu vozilima gradskog saobraćaja, manje od 200.000 plaća prevoz. Sindikat GSP-a najavio mogućnost obustavljanja gradskog prevoza kao upozorenja građanima.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Javnom prevozu u Beogradu preti potpuni kolaps ukoliko svi Beograđani ne

budu počeli da plaćaju karte, upozorili su danas predstavnici Samostalnog sindikata GSP-a.

Sindikat je apelovao na državnu i gradsku vlast da u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << javnom sektoru uvedu obavezu kupovine pretplatnih karata zaposlenima.

Na konferenciji za novinare sindikata GSP, v.d. generalnog direktora GSP Beograd Željko Milković naveo je da je danas samo za pet odsto smanjen broj vozila, koji prevozi

Beograđane, odnosno na ulice se izvozi 650 autobusa, tramvaja i trojebusa od 990 raspoloživih i to zbog uštede goriva.

On je rekao da od 800.000 građana koji se dnevno prevezu vozilima gradskog saobraćaja, manje od 200.000 plaća prevoz.

Ukazao je je i da od 1.150 javnih ustanova na teritoriji Beograda- lokalnih samouprava, preduzeća, bolnica... 51 odsto zaposlenima uplaćuje pretplatne karte za prevoz.

Milković je poručio da će onog trenutka kad prevoz bude počeo da se plaća, biti i bolja usluga.

Prema njegovim rečima, 55 odsto voznog parka prešlo je više od milion kilometara, a vozila su prosečno stara više od devet godina, a pojedina i više od 11.

Kad se bude plaćao prevoz, vozni park će biti bolji, rekao je on i dodao da je u ovoj godini planirana nabavka 50 novih autobusa.

Predsednik Samostalnog sindikata JKP GSP Beograd Zoran Antić izjavio je da funkcija javnog prevoza, pored svih napora menadžmenta i Gradske uprave u sadašnjem stanju, nemože da opstane i preti joj kolaps zbog neplaćanja.

On je rekao da će Samostalni sindikat GSP danas uputiti pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Siniši Malom i odgovornima u Upravi Beograda sa apelom da

ubrzaju donošenje odluke Vlade Srbije kojom bi se državneustanove i javna preduzeća na teritoriji Beograda obavezaleda kupuju elektronske dopune za prevoz svojih zaposlenih.

Povodom situacije u gradskom prevozu pre nekoliko dana, kad je Komunalna policija privela, sa lisicama na rukama, putnicu bez karte, on je rekao: "Ne ulazeći u to da li je

ili nije nečija greška, to se ne bi dešavalo da su putnici imali kartu".

Sindikalci su najavili da su spremni da ubrzo u prvoj fazi zaustave prevoz na 10 minuta, a ako ne bude dovoljno i na sat vremena, do potpune obustave saobraćaja u Beogradu.

"Ako treba i ako budemo prinuđeni u najskorije vreme ćemo organizovati akcije da pokažemo kako može izgledati Beograd bez prevoza, šta može da se desi ukoliko se hitno ne poveća svest građana o naplati prevoza", izjavio je Antić.

On je rekao da su sindikati tražili od Grada da naplata prevoza ide preko Grada Beograda, kao prelazna faza do isteka ugovora sa firmom Apeks 2016. kada bi, kako je Antić

rekao, Grad mogao da otkupi taj sistem.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.