Potpisani sporazumi o izgradnji bujičnih brana

Izvor: Studio B, 22.Dec.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani sporazumi o izgradnji bujičnih brana

Sporazumi o izgradnji četiri bujične brane u opštinama Mali Zvornik i Krupanj potpisani su danas u Vladi Srbije, kao deo projekta koji finansira UNDP, a prema kojem će u osam opština biti izgrađeno ukupno 20 bujičnih brana.

Ceo projekat izgradnje 20 bujičnih brana u osam opština, u vrednosti od 1,5 miliona dinara, finansira UNDP, a biće realizovan u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Radove na izgradnji četiri brane na Kostajničkoj reci i potoku Durisavac u Krupnju, kao i na Boranjskoj reci u Malom Zvorniku, izvodiće francusko preduzeće "Sade", a trebalo bi da budu završeni do 15. marta iduće godine. 

Preduzeće "Srbijavode" obavljaće nadzor nad radovima, dok su se lokalne samouprave obavezale da će održavati i čistiti brane kad budu izgrađene.

Preostale brane biće izgrađene na vodotokovima u opštinama Osečina, Bajina Bašta, Ljubovija, Loznica, Vrnjačka Banja i Kosjerić, a ugovori za njihovu izgradnju trebalo bi da budu potpisani u naredne dve nedelje.

Direktor Kancelarije za obnovu posle poplava Marko Blagojević rekao je da je izgranja brana relativno jefitna, jer jedan objekat košta u proseku od 20.000 do 25.000 evra, a da se takvom investicijom štiti imovina i životi ljudi."Da su ovakvi objekti postojali, šteta od majskih poplava bila bi daleko manja", rekao je Blagojević, podsetivši da je do sad u obnovu stambenih objekata investirano blizu pet milijardi dinara, a samo u Obrenovcu oko dve milijarde. 

Vlada je, prema njegovim rečima, prepoznala potrebu da se radi na prevenciji, te je prošle nedelje usvojila i Nacionalni program za upravljanje rizicima od elementarnih nepogoda, kako bi se sprečile situacije koje smo imali u maju.

Upitan za problem rudnika antimona kod Krupnja, Blagojević je rekao da je država intervenisala, ali da to očigledno nije bilo dovoljno i da će problemu morati da se pristupi temeljnije kako bi se rešio na održiv način."Moraće da se postavi otporniji mehanizam od onog koji je postavljen", rekao je Blagojević. 

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera rekla je da je za UNDP imperativ brzina i kvalitet izgradnje - odnosno otpornost na moguće prirodne katastrofe u budućnosti. "Ne možemo da izbegnemo prirodne katastrofe, ali mozemo spremni da ih dočekamo. Svaki dolar koji Srbija uloži u smanjenje rizika, vraća se sedmostruko u obnovi posle katastrofa", rekla je ona i dodala da veruje da će lokalne samouprave posle svake bujice čistiti brane.

Predstavnici opština Mali Zvornik i Krupanj Bogdan Dukić i Rade Grujić rekli su da će njihove lokalne samouprave učiniti sve da se brane čiste i da neće dozvoliti da se ponove štete nastale posle majskih poplava. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Potpisani ugovori o izgradnji četiri bujične brane u Malom Zvorniku i Krupnju

Izvor: Blic, 22.Dec.2014

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor o izgradnji prve čtiri bujične brane u opštinama Mali Zvornik i Krupanj, od ukupno 20 koliko je predviđeno da se izgradi u osam opština u Srbiji...Izgradnja bujičnih brana predviđena je Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) vrednim 1,5 miliona dinara....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.