Potpisan ugovor sa Štrabagom o rekonstrukciji mosta Gazela

Izvor: Blic, 15.Mar.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor sa "Štrabagom" o rekonstrukciji mosta "Gazela"

Ugovor za rekonstrukciju mosta Gazela potpisan je juče ali tom prilikom niko nije mogao da precizira kad će početi radovi. Novinarima je podeljen papir na kome je okvirno definisana dinamika radova, ali ni u tom dokumentu nije naznačeno kad će tačno početi rekonstrukcija mosta, pa se o početku radova za sada samo nagađa. Gazela do sada nije nikad rekonstruisana

Direktor JP „Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i Dragan Pavelić iz austrijske kompanije „Štrabag" potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su ugovor o obnovi mosta Gazela, vredan 58 miliona evra. Predviđeno vreme trajanja radova je 22 meseca, a Drobnjak je napomenuo da će radovi početi „čim se poboljša vreme". Kako je tačna informacija o početku radova na mostu izostala, novinari su nekoliko puta postavljali ista pitanja i pokušavali da saznaju kada će izvođač radova i zvanično ući u posao, kad počinje da teče rok od 630 dana za rekonstrukciju i slično. Niko od prisutnih nije mogao da odgovori da li će se to dogoditi, primera radi, za pet ili mesec dana. Nezvanično se nagađa da bi radovi trebali da počnu polovinom aprila.

Poznato je da je za rekonstrukciju mosta odobreno povlačenje nešto manje od trećine sredstava iz kredita (10 od 33miliona evra) a sudeći po onome što je juče rečeno isplata preostalih sredstava je i dalje pod znakom pitanja. Naime, ostalo je otvoreno pitanje raseljavanja Roma.

Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije" i Dragan Pavelić iz austrijske kompanije „Štrabag"

- Moramo da potpišemo jedan aneks ugovora da bi povukli ovih 10 miliona evra. U tom aneksu su tačno definisani uslovi koji treba da se ispune da bi se sredstva povukla. Da bi se povukao ceo iznos zajma treba da se saopšti tačan broj kuća ili stanova koji su planirani da se izgrade u naredne dve ili tri godine, da se obezbedi podrška Grada Beograda da se Romi usele u te stanove, i nadgledanje procesa uključivanja Roma u društveni život. Evropska investiciona banka smatra da kontejneri nisu rešenje - rekao je zamenik direktora JP "Putevi Srbije" Slavoljub Tubić.

Kako se ne zna kada će tačno početi rekonstrukcija mosta, ocene da će most pretrpeti najviše zatvaranja tokom sledeće godine zvuče paušalno. Novina je da će za nadgledanje procesa socijalizacije ljudi koji su živeli u nehigijenskom naselju biti zadužena nezavisna konsultantska kuća, koju će plaćati Evropska investiciona banka. Iako su najavljeni kao učesnici, na konferenciji za novinare nisu se pojavili ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas jer su, kako je rečeno, bili zauzeti.

Novo zaduživanje

Rekonstrukcija mosta košta 58 miliona evra, a od Evropske investicione banke (EIB) za te namene je odobren kredit od 33 miliona. Očigledno je da za rekonstrukciju nema dovoljno novca pa su planirana nova zaduživanja.

- Planirano je da u maju apliciramo za dodatnih 30 miliona evra za rekonstrukciju mosta kod Evropske investicione banke i za još 10 miliona evra za sanaciju auto-puta kroz Beograd kod Evropske banke za obnovu i razvoj - rekao je Slavoljub Tubić, zamenik direktora JP „Putevi Srbije".

„Štrabag" bez reči

Zanimljivo je da na jučerašnjoj konferenciji predstavnik kompanije „Štrabag" Dragan Pavelić, iako su mu novinari postavljali pitanja, na njih nije odgovarao. Na pitanja upućena predstavniku glavnog izvođača radova odgovarao je uglavnom zamenik direktora JP „Putevi Srbije" Slavoljub Tubić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan ugovor o rekonstrukciji Gazele

Izvor: S media, 15.Mar.2010

Putevi Srbije i austrijska kompanija Štrabag potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji beogradskog mosta Gazela. Vrednost ugovora je 58 miliona evra, a rekonstrukcija Gazele trajaće 22 meseca i odvijaće se u četiri faze izjavio je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak nakon potpisivanja...

Nastavak na S media...

Rekonstrukcija "Gazele" od sledeće nedelje?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2010

Direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Goran Drobnjak i Dragan Pavelić iz austrijske kompanije "Strabag" potpisali su danas ugovor o rehabilitaciji mosta Gazela, vredan 58 miliona evra.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.