Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan Memorandum o saradnji u razvoju dualnog obrazovanja sa Austrijom

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je potpisan Memorandum o saradnji Austrije i Srbije u razvoju dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji u cilju smanjenja stope nezaposlenosti mladih.

Taj trogodišnji dokument kojim Austrija pruža podršku Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja potpisali su ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Verbić i predsednik PKS-a Marko Čadež.

Lajtl je nakon potpisivanja kazao da se Evropa suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, ali da zemlje koje primenjuju dualni sistem obrazovanja taj problem nemaju, odnosno da je u tim zemljama za 60 odsto manja nezaposlenost mladih.

On je naglasio da se ovaj sistem obrazovanja uspešno primenjuje u Austriji i da će ta zemlja ; učiniti sve da i Srbija postane najbolji primer u Evropi kada je u pitanju dualno obrazovanje odnosno saradnja kompanija i škola.

Lajtl je naglasio da je istraživanje pokazalo da građani Srbije imaju veliko poverenje u Austriju i da je to prva od evropskih država kojoj veruju, a odmah posle Rusije i Kine.

"Mi ovde nismo došli da ostvarimo brzu zaradu. Naše investicije su dugoročne, a to i građani osećaju", kazao je Lajtl.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da danas potpisani Memorandum utvđuje okviri dugoročne saradnje Srbije sa Austrijom po pitanju reformisanja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i da će ta zemlja preneti svoje iskustvo.

On je naglasio i da je ovaj projekat važan, jer pomaže da mladi ljudi ; u narednim godinama postanu konkurentni na tržištu Evropske unije, ali je znaćajan i za podizanje kapaciteta PKS-a.

Čadež je rekao i da PKS utvrđuje koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi i da će uskoro to biti gotovo.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kazao je da se u Srbiji sistem dualnog obrazovanja naziva operativno zanatskim modelom i da mi moramo da razvijem model kakav odgovara prilikama u Srbiji.

On je naglasio da Srbija mora da motiviše učenike da upisuju profile za rad u oblasti metalske ili kožarske struke, odnosno da manje obučava učenike za usluge, a više za nastavak karijere u inženjerskim oblastima i zanatima.

"Dualno obrazovanje je jedan izuzetan vid javno-privatnog partnerstva koje mi želimo da razvijemo.To podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima", rekao je Verbić dodavši da kompanije mogu da pomognu školama, ne samo po pitanju praktične nastave već i kada se vrši rekonstrukcija škola, nabavljaju udžbenici, ali i stimulišu đaci.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da je Austrija mala zemlja i da u sportu nije u samom vrhu, ali da zato u oblasti dualnog obrazovanja jeste i da je to glavni izvozni proizvod te zemlje i da svoje iskustvo u tome želi da podeli sa Srbijom.

On je podsetio da u Srbiji posluje oko 500 firmi iz Austrije, naglasivši da su Austrija i Srbija važni partneri.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je da Srbija uradila dosta u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, ali da još treba da radi na tome.

"Mi pokušavamo da ukrademo austrijsko znanje i primenimo ga kod nas, jer treba učiti od najboljih", naglasio je Sertić dodavši da je u Austriji broj izvoznih preduzeća u poslednjih nekoliko godina porastao sa 15.000 na 55.000 i da su to uglavnom mala i srednja preduzeća.

On je podsetio da je ova godina proglašena godinom preduzetništva u Srbiji sa ciljem da privatna inicijativa postane dominantna i dodao da u Austriji, najveći broj građana kupuje domaće proizvode i da to nije učinjeno nikakvim dekretom, već su se kompanije kvalitetom i cenovnom konkurentnošću same izborile za to, i da je to put kojim i Srbija treba da ide.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dualno obrazovanje po austrijskom receptu

Izvor: RTS, 09.Feb.2016

Srbija i Austrija potpisale su Memorandum o saradnji u razvoju dualnog obrazovanja kod nas. Austrija na tom polju ima veliko iskustvo, model dualnog obrazovanja jedan je od njenih glavnih izvoznih proizvoda. . Austrija će...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.