Poternica na dva imena - Marko Milićev i Marko Marković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica na dva imena - Marko Milićev i Marko Marković

Za Markom Milićevim, koji se sumnjiči da je 25. jula godine svojim vozilom „mini kantrimen" na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića koji je potom preminuo, raspisana je crvena poternica Interpola, kako bi bio uhapšen gde god da bude identifikovan. Osumnjičeni se traži na ime Marko Milićev, ali i na svoje ranije ime Marko Marković, jer se sumnja da koristi dva srpska pasoša.

Ministarstvo unutrašnjih poslova blisko sarađuje sa Interpolom kako bi osumnjičeni što pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio priveden pravdi, navodi se u saopštenju MUP-a.

Treće osnovno tužilaštvo koje istražuje taj slučaj, otkrilo je da Milićev ima dva pasoša - jedan na ime Marko Milićev, a drugi, čiji je nestanak prijavio prošle godine pre promene prezimena, na ime Marko Marković.

Tužilaštvo je tražilo da se oba imena nađu na listi potraga Interpola, rekao je Tanjugu tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva Boris Pavlović.

Prethodno je sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu, na predlog tužioca, odredio pritvor Milićevu koji se nalazi u bekstvu, jer je 10. avgusta letom za Istanbul u 12.25, sa svojim pasošem napustio zemlju. Imao avionsku kartu u jednom pravcu.

Milićev je osumnjičen da je, nakon što je svojim autom "kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića 25. jula na Brankovom mostu, sa prijateljima pobegao sa lica mesta, a 15 dana kasnije i iz zemlje.

U toku večeri sudija za prethodni postupak saslušati pet osumnjičenih prijatelja Marka Milićeva povodom predloga tužilaštva da im se odredi pritvor, dok je taksisti Saši Jankoviću pritvor već određen.

Prijatelji Marka Milićeva, koji su bili u “kantrimenu” kada je on na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića, nakon nesreće prešli su u taksi vozilo. Milićev je taksisti naredio da ga prati.

Iz "kantrimena" u taksi prešli su Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo - pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

Taksisti pritvor do 30 dana

Treći osnovni sud odredio je pritvor do 30 dana vozaču taksija Saši Jankoviću koji je prevezao prijatelje Marka Milićeva, nakon što je on svojim autom "kantrimen" usmrtio Jovanovića pre više od dve sedmice na Brankovom mostu, rekao je portparol suda Igor Veličković Tanjugu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Milićev biti uhapšen i da je policija obavila odličan posao.

Jankoviću, koji se sumnjiči za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, pritvor je određen zbog bojazni da bi u toku istrage mogao da utiče na svedoke.

Prijatelji Marka Milićeva, koji su bili u "kantrimenu" kada je on na Brankovom mostu ubio Luku Jovanovića, nakon nesreće prešli su u taksi vozilo. Milićev je taksisti naredio da ga prati.

Iz "kantrimena" u taksi prešli su Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković, kojima je juče određen policijski pritvor do 48 sati zbog sumnje da su izvršili krivično delo - pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

Milićev (33) je u bekstvu i nalazi se u Turskoj, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Osumnjičeni Milićev tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnim nesreći.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da ga preguraju u zaustavnu traku na njih je naleteo "mini kantrimen".

Vozač "kantrimena" nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru.

Kako vozač, a ni vozilo nisu pronađeni narednih dana, otac nastradalog mladića Bojan Jovanović protestovao je Brankovom mostu, na mestu gde mu je sin ubijen.

Vučić: Našli smo Šarića, pa ćemo i Lukinog ubicu

"Kad Interpol raspiše poternicu on ne može da se sakrije, našli smo gospodina Šarića, nemojte da brinete. Imaćemo čoveka za nekoliko dana, važno je da je slučaj razrešen", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

On je rekao da je policija pokazala da je država jača od svih i da radi svoj posao na odlučan i odgovoran način.

U Srbiji se uvek javljaju teorije zavere, dodao je, navodeći da je pre dva dana morao da odgovara na pitanja da li je to uradila Snežana Divac, što su pojedinci iskoristili da tvrde kako su upravo oni zaslužni što je otkriven počinilac.

"Da li stvarno mislite da je Zoran Živković naterao državu da uradi nešto", rekao je Vučić i dodao, "pa to stvarno nema smisla".

On je, međutim, zabrinutiji zbog druge stvari, a to je, kako je naveo, fenomen da je nekoliko ljudi znalo šta se desilo, a da su krili počinioca, odnosno ništa o tome nisu javili.

"Čemu to vodi. U šta smo se pretvorili", zapitao je Vučić i ponovio da je to stvar koja ga mnogo više muči i brine nego to da li će policija uraditi svoj posao - a hoće.

Marka Milićeva čeka poternica s nalogom za hapšenje

Marka Milićeva, koji je na osnovu policijske istrage osumnjičen za saobraćajnu nesreću i za to da je svojim vozilom usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu a potom pobegao i sa lica mesta i iz zemlje, sada očekuje međunarodna poternica sa nalogom za hapšenje koju će raspisati nadležni organi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je juče da je Milićev u bekstvu i da se krije u Turskoj u koji je prebegao sa svojim pasošem.

Prema zakonskoj proceduri, za raspisivanje međunarodne poternice za licem u bekstvu potrebno je da se ispuni više koraka, ne bi li se ono našlo na Interpolovoj potrazi sa nalogom za hapšenje.

Najpre Ministartvo unutrašnjih poslova, odnosno srpski Interpol od Ministarstva pravde traži saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za okrivljenim.

Nakon što Ministarstvo pravde da saglasnost MUP-u za raspisivanje međunarodne poternice, o datoj saglasnosti obaveštava se sud pred kojim se vodi krivični postupak i od njega se traži dokumentacija koja se odnosi na krivično delo i postupak.

Nakon toga Interpol raspisuje međunarodnu poternicu.

Kada okrivljeni ili osuđeni bude lišen slobode u nekoj drugoj državi na osnovu raspisane međunarodne poternice i kada Ministarstvo pravde o tome dobije obaveštenje od Interpola, Ministarstvo pravde pokreće postupak ekstradicije.

To znači da u predviđenim rokovima dostavlja molbu toj državi za izručenje zajedno sa dokumentacijom o krivičnim delima za koja se traženo lice okrivljuje.

Nakon toga, Ministarstvo pravde čeka obaveštenje o odluci povodom podnetog zahtev za izručenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.