Postupak zbog otkrivanja ličnih podataka u tv programu

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupak zbog otkrivanja ličnih podataka u tv programu

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti naložio je pokretanje postupka nakon iznošenja podataka o zdravstvenom stanju urednika "Kurira" Aleksandra Kornica u TV programu.

Kako je navedeno u saopštenju Poverenika, kancelariji se obratio veći broj medija, novinara i građana povodom iznošenja podataka o Kornicu u emisiji TV Pink. Dodaje se da je Poverenik jutros naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bolesti dr Laza Lazarević.

Poverenik upozorava da je i samim Ustavom Republike Srbije (član 42) zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, osim za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti.

"Dakle, samo nadležni organi imaju pravo i dužnost da se bave i obradom ličnih podataka prikupljenih od strane drugih subjekata u druge svrhe, ali samo u svrhu suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne bezbednosti, a ne i van toga, pogotovo ne u "svrhu" plasiranja tih podataka u najširu javnost", navodi se.

Poverenik dodaje da je kranje zabrinjavajuće to što se u medijima pojavljuje sve veći broj ličnih podataka, pored ostalog, i po zakonu inače "naročito osetljivih podataka" iz medicinskih dosijea, ili rezultati poligrafskog ispitivanja, sadržaji iskaza svedoka i sl.

Poverenik podseća i na etički kodeks novinara, u kome se navodi: "Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva 'dozvolu' za kršenje etičkih principa profesije."

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.