Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslije niza kritika papa pustio goluba mira Turskoj

RIM- Poglavar Rimokatoličke crkve Franja završio je trodnevnu posjetu Jermeniji simboličnim puštanje goluba mira prema granici s Turskom. On je to učinio poslije žestokih kritika na njegov račun zbog primjedbe da je počinjem genocid nad Jermenima.

Papa je poslijednju etapu posjete završio u manastiru kod jermensko-turske granice gdje se Franja pomolio prije nego što je izašao na trem manastira i pustio goluba prema Turskoj.

Rimokatolički poglavar je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izazvao kritike Turske zbog osude genocida nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva. Potpredsjednik turske vlade Nuretin Čanlikli rekao je da je papina "žalosna i nije u skladu sa stvarnošću".

"Moguće je uočiti sva obilježja i karakteristike krstaškog mentaliteta u papinim aktivnostima", rekao je turski zvaničnik.

Vatikan je potom reagovao da papa nije pod uticajem "krstaškog duha" niti je govorio protiv Turske pominjući masakr nad Jermenima.

"Ako neko sluša papu, uvidjeće da ne postoji ništa u njegovim riječima što bi podsjećalo na duh krstaškog rata. Njegova volja je izgradnja mostova usred raznih zidova. Njegova stvarna namjera jeste izgradnja temelja za mir i pomirenje", izjavio je danas novinarima u Jerevanu portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Turska nema diplomatske odnose s Jermenijom zbog različitog tumačenja tog masakra.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.