Poslednji voz za Beč - put za novi život / FOTO

Izvor: B92, 05.Sep.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji voz za Beč - put za novi život / FOTO

Tokom noći neće biti više transporta izbeglica sa austrijsko-mađarske granice Nikelsdorf za Beč, a poslednji voz krenuće sa tamošnje stanice u 20 časova.

To je saopštila austrijska železnica OeBB najavivši povećanje kapaciteta tokom sutrašnjeg dana.

Prvi voz iz Nikelsdorfa kreće u ranim jutarnjim satima, jer se u Beču očekuje nešto posle osam časova.

OeBB je najavila da će sutra povećati svoje kapacitete, kako bi se savladao talas izbeglica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je pristigao u Austriju.

Danas uspostavljeni autobuski prevoz izbeglica između Nikelsdorfa i bečke železničke stanice Vestbanhof biće nastavljen i sutra, potvrdila je portparol OeBB Sonja Horner.

Direktan železnički saobraćaj ka Budimpešti i dalje je u prekidu, a vozovi ka Mađarskoj se vraćaju od petka posle stanice Heđešhalom na granici dve zemlje.

Za sada je neizvesno kada će ponovo biti uspostavljen železnički saobraćaj između Beča i Budimpešte.

Usled talasa izbeglica iz Mađarske austrijske vlasti su donele odluku o zatvoranju autoputa A4 u pravcu Beča u oblasti graničnog prelaza Nikelsdorf/Hđešhalom.

Vozačima je savetovano da koriste druge prelaze preko Šoprona, Dojčkrojc i Kize. Mera zatvaranja puta je doneta, kako ističe policija, da bi se osigurala bezbednost migranata.

Ova odluka naišla je na negodovanje Budimpešte, te je ministar Janoš Lazar kritikovao austrijskog suseda rekavši da je zatvoren put iako izbeglice ne ometaju saobraćaj.

On tvrdi da austrijski policajci ne znaju šta treba da rade, jer nisu dobili jasan nalog vlade. Što se situacije na prelazu Nikelsdorf tiče austrijski policajci su tokom čitavog dana čuli "hvala“ koliko nisu u celoj svojoj dosadašnjoj službi.

Izbeglice, kada prolaze pored austrijskih policajaca, stalno govore “hvala“ na engleskom jeziku, a pojedini objašnjavaju da se osećaju radosno, jer posle više dana straha, kada nisu znali šta će se dogoditi, njih dočekuju nasmejani ljudi.

Na prostoru ispred stare carinarnice mogu se videti i deca, koja su se obradovala igračkama koje su dobili od Crvenog krsta. U njihovim očima se videla radost kada su dobili igračku za pravljenje balona od sapunice.

Pošto je, za dalje putovanje, bio ograničen prostor za prtljag mnogi su iskoristili priliku da se presvuku. Navala je vladala i oko kakaoa koji je jedna žena iz Nemačke donela sa pomoćnicima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Austrija: Tokom noći neće biti transporta izbeglica za Beč

Izvor: Blic, 05.Sep.2015

Tokom noći neće biti više transporta izbeglica sa austrijsko-mađarske granice Nikelsdorf za Beč, a poslednji voz krenuće sa tamošnje stanice u 20 sati, saopštila je austrijska železnica OeBB, najavljujući i povećanje kapaciteta tokom sutrašnjeg dana...Prvi voz iz Nikelsdorfa kreće u ranim...

Nastavak na Blic...

Austrijske železnice tokom noći bez prevoza; Mađarska policija: Nema više autobusa za izbeglice

Izvor: Večernje novosti, 05.Sep.2015

Tokom noći neće biti više transporta izbeglica sa austrijsko-mađarske granice Nikelsdorf za Beč, a poslednji voz krenuće sa tamošnje stanice u 20 časova, saopštila je austrijska železnica OeBB najavivši povećanje kapaciteta tokom sutrašnjeg dana. Prvi voz iz Nikelsdorfa kreće u ranim jutarnjim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.