Posle 30 godina u gradu otišli na selo: Kakav lekar, ovo je recept za zdrav život

Izvor: B92, 26.Maj.2015, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 30 godina u gradu otišli na selo: "Kakav lekar, ovo je recept za zdrav život"

Miroslava i Jovan Jovanović su se, posle više od 30 godina života u gradu, vratili u selo. Kažu, nisu želeli da Jovanova rodna kuća i imanje u Vraništu kod Pirota propadnu. U selu im je lepše, žive zdravo i bez stresa i nimalo se ne kaju što penzionerske dane provode baš ovde.

U Vraništu živi još jedva tridesetak meštana. I dok većina napušta imanja i odlazi u grad, Miroslava i Jovan, posle više od tri decenije života u gradu, stan i kuću u Pirotu ostavili su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sinovima i vratili se u Jovanovo rodno selo. Kažu, nisu se pokajali.

“Ja ću da proizvedem, a onda ću da prodajem, a ne obrnuto”, kaže Miroslava Jovanović i dodaje da joj je na selu mnogo lepše nego u gradu – “Pa, vidi mi se u obrazima za moje godine”

Skromnu penziju dopunjuju čuvanjem pilića, kokošaka i ovaca. Ništa, kažu, ne kupuju, jedu samo domaću hranu.

“Pravimo sir, malo mleka, kiselo mleko, sve što nam treba”

Miroslava sama prede vunu i plete čarape, suknje, džempere. Svakodnevno brine o ovcama i svakoj je dala ime.

Pogledajte više u prilogu iz naše emisije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.