Poslanici sutra o zapošljavanju stranaca

Izvor: Press, 23.Nov.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici sutra o zapošljavanju stranaca

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće sutra o Predlogu zakona o zapošljavanju stranaca i o dva međunarodna sporazuma.
U obrazloženju Predloga zakona o zapošljavanju stranaca se navodi da Nacionalna služba za zapošljavanje prosečno godišnje donese oko 2.500 odobrenja za zasnivanje radnog odnosa stranaca u Srbiji.

Predloženim zakonskim rešenjem isključivo je uređena mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zasnivanja radnog odnosa sa stranim državljanima i licima bez državljanstva uz odobrenje za zasnivanje tog radnog odnosa.

Izuzetak od tog pravila je u slučaju obavljanja stručnih poslova utvrđenih ugovorom o poslovno - tehničkoj saradnji, dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, ili prenosu tehnologija i stranim ulaganjima.

Zaključenje ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa stranim državljanima moguće je na period koji ne može biti duži od tri meseca u kalendarskoj godini.

Odobrenje za zasnivanje radnog odnosa daje organizacija nadležna za poslove zapošljavanja, ukoliko stranac ima prethodno odobrenje za stalno nastanjenje, odnosno za privremeni boravak.

Boravak stranaca u Srbiji propisan je Zakonom o strancima, kojim je utvrđeno da se pod boravkom stranca smatra boravak do 90 dana, privremeni boravak i stalno nastanjenje.

Privremeni boravak može da se odobri strancu koji namerava da boravi u Srbiji duže od 90 dana zbog rada, zapošljavanja, obavljanja privredne ili druge profesionalne delatnosti, školovanja, studiranja ili specijalizacije, naučno - istraživačkog rada, praktične obuke, učestvovanja u programima međunarodne razmene učenika ili studenata...

Takođe, stranac može u Srbiji da boravi duže od 90 dana zbog spajanja porodice, ili iz drugih opravdanih razloga u skladu sa zakonom ili međunarodnim ugovorom.

Kvota za rad stranaca u slučaju poremećaja na tržištu rada uređuje se u skladu sa migracionom politikom i stanjem i kretanjem na tržištu rada i to na predlog ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja uz prethodno pribavljeno mišljenje socijalno-ekonomskog saveta.

Uslovi za zapošljavanje stranca predviđeni zakonom ne primenjuju se na zapošljavanje stranca čiji boravak u Srbiji ne traje duže od 90 dana u roku od šest meseci od dana prvog ulaska u zemlju, kao i na stranca koji je vlasnik, osnivač, zastupnik ili član organa pravnog lica registrovanog u Srbiji...

Uslovi za zapošljavanje ne primenjuju se i na predavača ili istraživača koji učestvuje u organizovanim profesionalnim skupovima, ili istraživačkim projektima ili radi u cilju predstavljanja ili sprovođenja različitih naučnih i tehničkih dostignuća, kao i na njegovo prateće osoblje, lično obavlja privremene obrazovne, sportske, umetničke, kulturne i druge slične aktivnosti.

Izuzeti su i oni koji u Srbiji borave na naučnom, umetničkom, kulturnom ili sportskom događaju, u organizaciji ovlašćenih organizacija, državnih organa ili organa teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave kao i prateće organizacijsko i tehničko osoblje.

Predlog zakona predvideo je i kaznene odredbe.

Poslanici će raspravljati i o dva predloga zakona - o potvrđivanju saradnje Srbije sa Evropskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), kao i potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Rusije o statusu vojnih memorijala na teritoriji dve države.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Poslanici za zakon o radu stranaca

Izvor: B92, 24.Nov.2014, 01:23

U Skupštini je završena načelna rasprava o predlogu zakona o zapošljavanju stranaca, a podršku su najavili poslanici vladajuće koalicije, ali i opozicije...Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o predloženom zakonu o zapošljavanju stranaca kojim se obezbedjuju jednaka prava na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.