Poslanici o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Skupština Srbije započeće danas novu sednicu na kojoj će poslanici, pored ostalog, raspravljati o predloženom zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Vlada Srbije, koja je predložila zakon, navela je u obrazloženju da je Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava izgubila mnoge sporove zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, zbog čega je, kao osnovni cilj predloženog zakona, postavila da se predvide delotvorna pravna sredstva koja bi omogućila zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.

Zaštita se sastoji od kumulacije dve vrste pravnih sredstava koja teže ubrzanju postupka (prigovor i žalba) i zahteva za pravično zadovoljenje. Cilj zakona je i da se sudovima omogući fleksibilnost u odlučivanju o pravnim sredstvima kojima se štiti pravo na suđenje u razumnom roku, budući da predloženi zakon sadrži usmerenja za sudove koja obavezno uzimaju u obzir u odlučivanju, nazvana "Merila za ocenu trajanja suđenja u razumnom roku".

Sudovima je dato pravo da primene i druga merila, shodno okolnostima konkretnog slučaja, piše u obrazloženju predloga zakona.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Poslanici o pravu na suđenje u razumnom roku

Izvor: RTS, 05.Maj.2015

Skupština Srbije raspravlja o predloženom zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. . 11.10 - Ministar pravde Nikola Selaković obrazlaže poslanicima predložena zakonska rešenja..10.15 - Postavljanjem poslaničkih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.