Poseta Bajdena: Šta vidi Zapad, a šta Rusi

Izvor: B92, 17.Avg.2016, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Bajdena: Šta vidi Zapad, a šta Rusi

Beograd -- Poseta američkog potpredsednika Srbiji zapažena je u stranim medijima, ali zapadni izveštači i ruski reporteri imaju različite poglede na nju.

U fokusu i jednih i drugih su u prvi mah bile Bajdenove poruke vezane za bombardovanje SRJ 1999. godine, doduše iz različitog ugla.

Agencije Rojters i AP, čije su izveštaje preneli brojni mediji, u prvi plan su stavile saučešće koje je Bajden izrazio porodicama žrtava. Međutim, za Ruse je najvažnija "topla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobrodošlica jednom od najvećih zagovornika bombardovanja".

Rojtes je naglasio da je Bajden prvi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država koji je načinio sličan gest, dok ruska mreža "Raša tudej" ističe da on jeste izrazio saučešće, ali ne i izvinjenje.

"Bajden je u svoje ime izrazio saučešće porodicama koje su izgubile voljene tokom bombardovanja Jugoslavije. Srpski izvori navode 2.000 civilnih žrtava tokom 78-dnevne kampanje, dok prozapadni Hjuman rajts voč navodi broj od 'oko 500'. Bajden se ipak suzdržao od izvinjenja za pravi rat, koji su pre svih vodile SAD sa svojim NATO saveznicima", navodi Raša tudej.

Takođe, ističe se kako je Bajden dočekan, uz rečenicu da je Bajdena srpski premijer dočekao kao "prijatelja zemlje", a zatim se dodaje rečenica da je američki potpredsednik "bio jedan od najglasnijih zagovornika NATO bombardovanja Beograda 1999. godine".

Na kraju izveštaja, RT navodi i Bajdenove izuzetno oštre izjave o Srbima i bombardovanju, uz video-snimke.

Takođe, spomenut je i protest SRS na kome je bilo "nekoliko stotina građana".

Zapadni mediji su se kasnije usredsredili baš na taj protest, ali iz nešto drugačijeg ugla.

Iako se i kod njih citiraju izjave "lidera ultranacionalističkog SRS" Vojislava Šešelja, manje se govori o samom Bajdenu, a više o podršci radikala Donaldu Trampu.

"Potpredsednik SAD Džo Bajden doživeo je neprijateljski doček u Beogradu, gde su stotine ultranacionalista jasno izrazile podršku Donaldu Trampu", piše "Politiko".

Dodaje se da su nosili majice sa Trampovim likom i porukom "glasajte za Trampa", a zatim se citira Šešelj.

"Tramp je alternativa globalizaciji. On će uništiti stare centre moći u SAD i on podržava Rusiju", rekao je Šešelj.

"Politiko" takođe primećuje da je Bajden izrazio saučešće porodicama žrtava bombardovanja i navodi da je on došao u "Srbiju i Kosovo kako bi ih ohrabrio da normalizuju odnose".

"Vašington post" takođe navodi da je "Bajden dočekan povicima Glasajte za Trampa", a ističe istu Šešeljevu izjavu.

Portal TPM, uz pozivanje na izveštaj Rojtersa o protestu, dodaje i da su "tenzije u regionu jake još od 1999. godine, kada je NATO bombardovao zemlju kako bi zaustavio genocid nad etničkim Albancima". TPM dodaje i da je Šešelj oslobođen optužbi za ratne zločine.

Na drugoj strani, ruski "Komersant" u svojoj analizi posete piše o još jednoj temi o kojoj je Bajden, kako se navodi, razgovarao sa srpskim zvaničnicima - to su odnosi s Rusijom.

"Iako to nije bilo na zvaničnoj agendi, diplomatski izvori u Beogradu insistiraju na tome da je tokom razgovora, među kojima je i onaj u četiri oka sa premijerom Vučićem, dotaknuto i rusko pitanje", navodi "Komersant".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zapad i Rusi različito o poseti Bajdena

Izvor: OkRadio.rs, 17.Avg.2016

Poseta američkog potpredsednika Srbiji zapažena je u stranim medijima, ali zapadni izveštači i ruski reporteri imaju različite poglede na nju. U fokusu i jednih i drugih su u prvi mah bile Bajdenove poruke vezane za bombardovanje SRJ 1999. godine, doduše iz različitog ugla. Agencije Rojters...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.