Porodica iz Niša živi u KOVANICI u NEMOGUĆIM USLOVIMA i ne traži pomoć: Isekli su nam struju zbog duga, nemamo frižider ni kupatilo

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodica iz Niša živi u "KOVANICI" u NEMOGUĆIM USLOVIMA i ne traži pomoć: Isekli su nam struju zbog duga, nemamo frižider ni kupatilo

Bojan Đorđević (44) i Vesna Radosavljević sa dvoje dece od 13 i 17 godina žive u nemogućim uslovima u Ulici Svetolika Rankovića u Nišu, na desetak minuta hodom od centra od grada.

U kući bez kupatila, u totalnom siromaštvu bukvalno jedva preživljavaju. Jedini izvor prihoda im je socijalna pomoć od 14.000 dinara i dečji dodatak od 6.000, a život je postao potpuno nepodnošljiv kada im je 11. aprila EPS isključio struju, zbog duga od oko 800.000 dinara.

-Nemamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << frižidar pa sve što se odmah ne pojede, pokvari se. Perem veš na ruke u koritu, u koritu se i kupamo. Uveče kada padne mrak, deca idu u devet na spavanje. Oni su skromni, svesni su situacije i ne traže mnogo. Samo da nam je struje, sve bi bilo lakše - poverava se majka Vesna.

Bojan je teški bubrežni bolesnik. Radio je dok je mogao, a onda su počeli problemi i propast.

- Do pre devet godina živeli smo u Beogradu, radio sam sezonske poslove, dok zdravlje nije počelo da me napušta. Prvo sam imao srčane tegobe, pa visok pritisak… Morali smo da se vratimo u Niš, u očevu kuću "kovanicu", koja je sagrađena od blata i drvenih greda. Od kada su mi otkazali bubrezi, više ne mogu da radim. Svaki drugi dan sam na dijalizi, 10 koraka ne mogu da napravim, nekad ne mogu ni da stojim - tiho govori Bojan.

O ovakvom životu teško je i pisati, a kamoli biti u koži niške porodice. Kada im je zbog duga isključena struja, radnici EPS-a su odneli i strujomer, jer je utvrđeno da je neovlašćeno bio priključen, posle isključenja od pre nekoliko godina.

- Dok sam mogao, plaćao sam i očev dug i svoje račune. Kada sam hteo da zaključim sporazum pre nekoliko godina, tražili su mi ratu od 40.000 dinara. Ja te pare nisam imao. Sada traže da platim ceo dug odjednom. Odakle?! Makar da nam je neki agregat za struju da možemo da preživimo. Nikada nismo tražili pomoć. Da nam nije isključena struja, niko ne bi ni znao za nas i naše probleme. Svesni smo svoje situacije i ne tražimo mnogo - dodaje Bojan.

Maloletna deca spavaju u pomoćnoj zgradi

Njihov sin S. R. (13) učenik je sedmog razreda OŠ "Kole Rašić", a ćerka T. R. (17) je učenica druge godine u Pravno-poslovnoj školi. Oni spavaju u pomoćnoj zgradi u kući pored "kovanice" koja se nalazi u zajedničkom dvorištu. Iako rastu u siromaštvu, dobra su i skromna deca.

(Branko Janačković)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nemaju vodi ni struju, uče uz sveću i kupaju se u koritu: Porodica iz Niša živi u jezivim uslovima (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Maj.2017, 08:06

- Nikada ni od koga nismo ništra tražili, niti smo se žalili. Podnosili smo svoje muke kako smo znali, a bilo ih je mnogo. Ali sada smo prinuđeni da zatražimo pomoć jer ovako više ne možemo - ovim rečima se Nišlijka Vesna Radisavljević u ime svoga supruga Bojana Đorđevića, invalida prve...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.