Porez može da poraste najviše do 80 odsto

Izvor: Press, 28.Nov.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez može da poraste najviše do 80 odsto

Gradska skupština danas je usvojila više odluka, među kojima i Dopunu odluke o visini stope poreza na imovinu, kojom se određenim kategorijama građana porez na imovinu za narednu godinu može uvećati maksimalno do 80 odsto u odnosu na ovu godinu.
To povećanje neće pogoditi većinu građana, već pre svega one koji su Odlukom o zonama ušli u Zone ulaznih pravaca u Beograd i Zone ekstra stanovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u okviru Prve zone.

Zona ulaznih pravaca obuhvata ulaze u Beograd iz pravca Niša, Pančeva, Zagreba, Novog Sada, Ibarske magistrale, dok je Prva zona ekstra stanovanja Dedinje.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević podvukao je da se stopa poreza neće menjati i da se današnjom odlukom samo uvodi ograničenje za eventualno povećanje stope poreza za određene kategorije koje žive u Ekstra zoni stanovanja.

Inače, u navedenoj odluci stoji: Porez na imovinu za 2015. godinu za nepokretnost obveznika koji ne vodi poslovne knjige, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, može biti utvrđen u iznosu koji je do 80 odsto uvećan u odnosu na pripadajuću poresku obavezu tog obveznika za 2014. godinu.

Navedeno ograničenje poreza je predviđeno i primenjuje se i za porez za 2014. godinu.



Prethodno su odbornici usvojili Odluku o određivanju zona na teritoriji grada po kojoj se uvode nove kategorije u Trećoj zoni,a to su ulazi u Beograd iz pravca Zagreba, Novog Sada, Ibarske magistrale…

Zone su Prva zona koja obuhvata Zonu zaštite zelenila, Ekstra zonu stanovanja I Ekstra zonu poslovanja, Druga zona, Treća zona koja obuhvata i Zonu ulaznih pravaca, Četvrta, Peta, Šesta, Sedma, Osma zona kao i Zona specifičnih namena.

Zone su određene u zavisnosti od tržišne vrednosti zemljišta i objekata, stepenom komunalne opremljenosti, saobraćajne povezanosti sa central;nim delovima grada, razvojnih mogućnosti prostora…

Predsednik Gradske skupštine Nikola Nikodijević objasnio je ranije Tanjugu da se navedena odluka odnosi na zakup gradskog građevinskog zemljišta i da nema promena zona, već se uvode nove kategorije u trećoj zoni.

“Poboljšava se putna infrastruktura, rade novi ulazi u grad i u tim zonama definišu specifični uslovi samo na delovima uključenja u grad. Kad uradite obilaznicu kod Bubanj potoka i sutra kad završite obilaznicu oko Orlovače i napravite savremene saobraćajnice, tada će zemljište u tim zonama imati mnogo veću vrednost, pa uvodimo neke ekonomske kategorije za te delove “, rekao je Nikodijević.

Šef odborničke grupe DS-a Balša Božović smatra da su, kada je reč o zoniranju, oštećeni neki sitni preduzetnci i sitne zanatlije, posebno u onim delovima grada koji su proglašeni ekstra zonom.

“Sasvim sigurno ne postoje uslovi da ti delovi grada, poput jednog dela Slavije, ili dela grada gde je pre svega zastupljen sitni zanat, gde ne postoje uslovi, zbog komunalne infrastrukture i kanalizacione budu i dalje proglašeni za ekstra zone”, rekao je Božović.

On je dodao i da će se na taj način opteretiti “oni koji su već opterećeni raznim nametima u poslednje dve i po godine”.

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije za deo autoputske i železničke oko Beograda koja se odnosi na deo Bubanj Potok - Vinča - Pančevo, železnička deonica Belo potok - Vinča - Pančevo, sa drumsko - železničkim mostom preko Dunava.

Komentarišući to rešenje Božović je rekao da se Beograd ponovo upušta u “jedan megalomanski projekat poput Prokopa čija ideja nije da se ikada završi” I gde Železnice i CIP uslovljavaju Grad za Savski amfiteatar.

“To je projekat koji nije isplativ iz prostog razloga što danas svega dva voza prolaze tom trasom. Ukoliko je projekat neisplativ, neće moći da se podigne kredit, a ako se ne dobije kredit, to znači da će ga platiti grad Beograd”, rekao je Božović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.