Poplavljeno čitavo naselje u Čačku, grad pogodio delove zapadne Srbije

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplavljeno čitavo naselje u Čačku, grad pogodio delove zapadne Srbije

Osim kiše koja ne prestaje da pada već nekoliko časova pojedine delove zapadne Srbije pogodio je i grad.

U delu Kotraže kao i u ivanjičkom selu Radaljevo padao je jakog inteziteta i naneo veike štete već ugroženim zasadima malina i ostalog voća.

Kada je reč o poplavama najkritičnija je deonica u Kotraži pored hladnjače, u Guči pokraj Industrijskog kombinata i Autobuske stanice, u selu Đerađ u lučanskoj opštini kao i čitavo naselje donje Atenice u Čačku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Poplavljena je i jedna kuća u Guči.

- Bilo je strašno, oluja kiša i onda je počeo da pada grad. Na sve strane je grmelo, pucalo, voda je opet ogromna. Poplavljena je i hladnjača u Kotraži, gajbice plivaju po ulici. Nas je posebno strah jer nam reka buja pored kuće a ne možemo da vidimo šta se dešava pošto nam je isključeno ulično svetlo već duže vreme. Strašno je, redjamo vreće pokraj kuće, izbacujemo vodu i čekamo šta će se još dogoditi tokom noći- kaže Ivana Zeljak iz sela Kotraža kod Guče.

Načelnik štaba za vanredne situacije u ovom kraju, Dragiša Broćić, kaže da je jedino dobro što vodostaj Bjelice ne raste već su probleme izazvali bujični potoci koji su se izlili.

- U Čačku u donjoj Atenici situacija je dosta loša, voda se faktički preliva iz dvorišta u dvorište, kaskadno. Zvali smo pomoć, sada oko 80 vatrogasaca i spasilaca radi na području čačanske opštine, stižu nam u pomoć kolege iz Užica i Kragujevca, dok su Gučani i Požežani angažovani na području Lučana. Celu noć smo na terenu, radimo i činjenica je da nam meštani puno pomažu. Dobro stojimo i sa mehanizacijom, dobili smo tri pumpe iz Niša, obezbedilo smo gorivo, hranu i odelo za vatrogasce – kaže Bročić napominjući da se najavljuju padavine i u narednim danima, što će biti dodatni problem.

Na putu Kaona-Ivanjica u mestu Gornji Dubac oštećen je kolovoz zbog pojave klizišta i saobraćaj se obavlja naizmeničnim propuštanjem vozila. Problema ima i na lokalnom putu u Guči, prema Kravarici.

Poplavni talas u selu Lozanj preko jednog metra

U selu Lozanj na padinama Rajca, oko 19 sati pala je jaka kiša koja je dovela do izlivanja potoka i stvorila bujicu koja je nosila sve pred sobom.

- Niko u ovom kraju ne pamti ovakvu prolavu oblaka, gde je bujica sa brda nosila sve pred sobom - rekao za predsednik mesne zajednice Milorad Čuljković.

Kiša je pala na oko 50 hektara, a poplavni talas, visine preko jednog metra, nosio je ograde i oštetio regionalni put Gornji Milanovac-Gornji Banjani.

- Na površini od deset hektara, voda je sa tek zasejanih njiva, krompirom i kukurzom, sve odnela i napravila pustoš. Danima neće moći da se uđe u njive - kazao je Čuljković. (Beta)

Na Južnoj Moravi proglašena redovna odbrana od poplava

Posle najnovijih padavina u kruševačkom kraju u toku popodneva, nivo Južne Morave je dostigao 310 centimetara i proglašena je redovna odbrana od poplava, rekao je večeras Dušan Todorović iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Vodostaj Zapadne Morave je oko 220 centimetara. Na teritoriji Kruševca danas je palo od 12 do 16 litara kiše po metru kvadratnom i zabeležena su oštećenja na poljskim putevima u Petini i Dvoranu.

- Nivo Lomničke i Trmčarske reke je povećan, a grad je pao u naseljenim mestima Dubic i Rajinac - naveo je Todorović.

On je istakao i da su u Vrnjačkoj banji oštećena tri mosta, a poplavljeni su Pošta, Dom zdravlja i Opština. (Tanjug)

RHMZ: Danas i sutra obilne padavine

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je ranije da se u Srbiji danas i sutra očekuju obilne padavine i novi porast vodostaja na desetak reka

Novi porast vodostaja, do 26. aprila, prognoziran je na Mlavi, Peku, Timoku, na Limu, Jadru i gornjem toku Drine, na Južnoj Moravi sa pritokama, gornjem toku Zapadne Morave i na Ibru.

Za Kolubaru je, kako je navedeno na sajtu RHMZ, prognozirano da će noćas porast vodostaja dostići granicu redovne odbrane od poplava kod Valjeva i Slovca.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.