Ponosni na svoje naučnike

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ponosni na svoje naučnike"

Srbija kao mala zemlja može biti ponosna na svoje naučnike čijim pronalascima svet duguje zahvalnost za svoj napredak, rekla savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić na obeležavanju 160 godina od rođenja Mihajla Pupina u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Jasmina Mitrović Marić je u ime predsednika Srbije, pod čijim pokroviteljstvom je održana ova svečanost, rekla da se, zavaljujući njima, civilizacijski napredak ubrzao do neslućenih razmera, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

"Ti naučnici ponosni na svoje srpsko poreklo postali su međa po kojima nauka meri vreme - do Pavla Savića i od Savića, do Nikole Tesle i od Tesle do Milutina Milankovića i od Milankovića, do Mihajla Pupina i od Pupina", navela je Jasmina Mitrović Marić.

Istakla je da je Srbija ponosna na njih i ono što može je da ih i svuda pominje i neguje sećanje na njihova dostignuća, da najmlađe vaspitava ne samo pozivajući se na njihovu posvećenost već učeći ih nesebičnoj ljubavi prema otadžini.

Prema njenim rečima, ta nesebična ljubav prema otadžbini bila jedna od najlepših Pupinovih osobina koja je ipak ostala u senci naučnih dostignuća.

"Za nas je, međutim izuzetno značajna, naročito danas kada sa distance od jednog veka sagledavamo početak Prvog svetskog rata", napomenula je savetnica predsednika Republike.

Jasmina Mitrović Marić je rekla da bi Pupina trebalo proučavati kao istorisku ličnost u kontekstu diplomatije i politike za vreme i nakon Velikog rata kao i čoveka koji je svojim zalganjima i sistemom vrednosti uticao na sudbinu zajedničke države formirane nakon Prvog svetskog rata.

"I koliko ga svet slavi zbog naučnih dostignuća, toliko Srbija treba da ga slavi i zbog ugleda i prestiža koj je stekla posle Velikog rata, kao i za izuzetnu predanost u odbrani interesa svoje otadžbine", zaključula je Jasmina Mitrović Marić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skup povodom 160 godina od Pupinovog rođenja

Izvor: B92, 30.Sep.2014

Srbija kao mala zemlja može biti ponosna na svoje naučnike čijim pronalascima svet duguje zahvalnost za svoj napredak, izjavila je savetnik predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić na obeležavanju 160 godina od rođenja Mihajla Pupina u Rektoratu Univerzirteta u Beogradu...Ona je u ime predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.