Poništena prodaja hotela Prag u kome je ranjen Peconi

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništena prodaja hotela "Prag" u kome je ranjen Peconi

Ministarstvo privrede Srbije je 15. marta poništilo prodaju 32,6 odsto akcija beogradskog hotela "Prag" kompaniji Kopernikus sistemi jer je u postupku prodaje cena akcija tog hotela na Beogradskoj berzi dostigla značajno veću cenu od one po kojoj su prodate na aukciji.

Kompanija Kopernikus sistemi iz Beograda je za 32,6 odsto akcija hotela "Prag", koje su bile u vlasništvu državog Registra akcija i udela, dala cenu od 907.200 evra, odnosno oko 5,2 evra po akciji, a početna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cena na aukciji na kojoj su učestvovala tri ponudjača bila je 907.156 evra.

Kako je navelo Ministarstvo privrede, tokom trajanja postupka prodaje dela akcija hotela "Prag" njihova cena je na tržištu hartija od vrednosti porasla sa 500 dinara po akciji na 1.736 dinara, odnosno na 14 evra po akciji, što je rast od 347,2 odsto. Tržišna vrednost tog hotela je tako porasla sa 267.639.000 dinara na 929.242.608 dinara.

Na Beogradskoj berzi je 13. marta, tri dana posle aukcijske prodaje udela u hotelu "Prag" kompaniji Kopernikus sistemi, prodato 64,1 odsto ukupnog kapitala tog hotela. Taj većinski paket akcija hotela posedovala je novosadska firma IB investment koja je vlasničke hartije prodala Kopernikus sistemima.

Ministarstvo privrede je pre potpisivanja ugovora poništilo aukcijsku prodaju 32,6 odsto akcija hotela na kojoj je cena bila 2,5 evra po akciji, jer je ocenjeno da bi tom prodajom bio oštećen budžet Srbije.

Udeo od oko 70 odsto Hotel "Prag" je 2007. godine za 10 miliona evra kupio konzorcijum domaćih privrednika koji su kasnije preprodali vlasničke udele. Prodaja je poništena 15. marta. Inače, u hotelu Prag je pucano na biznismena Predraga Rankovića Peconija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.