Polovnjaci u Srbiji niži 20 odsto

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovnjaci u Srbiji niži 20 odsto

Kupci u Srbiji mogli bi da računaju na do 20 odsto niže cene polovnih automobila, ocenjuju poznavaoci prodaje.

Oni navode da su vođeni logikom da će iz Nemačke na tržište Srbije dospeti oko 100.000 polovnih vozila na unutrašnje sagorevanje, jer je cilj te zemlje da do 2020. poveća udeo automobila na električni pogon i smanji zagađenje.

To u praksi znači da bi "volvo" V50 dizel, 2005. godište koji na auto placevima košta oko 5.000 evra, mogao da pojeftini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i za 1.000 evra, dok bi najčešće voženi "Fijat punto" isto godište, benzinac, sa trenutnih oko 2.800 evra, mogao da pojeftini na 2.250.

Na tržištu Nemačke trenutno je oko 60.000 električnih automobila, a cilj je da taj broj u naredne četiri godine bude povećan za još 940.000 vozila. Ako se to ispuni, u Srbiji bi moglo da završi oko 100.000 polovnjaka, benzinaca i dizelaša, koji će u Nemačkoj biti "višak".

Dok mediji uveliko spekulišu i računaju na pad cena polovnjaka, vlasnici autoplaceva, kojima bi takav scenario istopio profit od prodaje, pokazuju dozu rezerve.

Treba imati na umu da te automobile u Nemačkoj dosta kupuju građani, odnosno dileri iz istočno-evropskih zemalja, pa neće biti ni lako doći do njih. Veruje da će se Nemci sresti sa nekim izazovima u tom poduhvatu, kao što je potreba da se obezbedi infrastruktura za milion električnih automobila, među kojima su i punjači za njih.

Kada je reč o tržištu Srbije, najviše automobila se uvozi iz Nemačke, zatim iz Francuske i Italije, a najtraženiji su automobili čija se cena kreće između dve i tri hiljade evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.