Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2016, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljakinje protiv zabrane abortusa u slučaju mana fetusa

VARŠAVA - Veliki broj Poljakinja i danas se okupio u gradovima širom zemlje, u znak protesta zbog predložene zabrane abortusa u slučajevima kada fetus ima velike nedostatke ili nema izgleda da preživi po rođenju, javlja AP.

Mnoge učesnice, kojima su se pridružili i muškarci, bile su obučene u crno, simbolično izrazivši žalost zbog mogućeg gubitka reproduktivnih prava, protestovale su na ulicama Varšave, Gdanjska, Lođa, Vroclava, Poznanja i drugih gradova širom ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pretežno rimokatoličke zemlje sa 38 miliona stanovnika.

Jedan od transparenata nosio je poruku: "Djevojke samo traže osnovna prava".

Današnji protesti uslijedili su nakon uličnih demonstracija početkom mjeseca protiv prijedloga o još restriktivnijem zakonu kojim bi bili zabranjeni abortusi u svim slučajevima, uključujući silovanje, i nametnute zatvorske kazne u trajanju do pet godina za žene i ljekare koji bi bili umiješani u prekid trudnoće.

Masovni takozvani "crni protesti" primorali su poslanike da odustanu od tog predloga.

Žene su se sada vratile na ulice protestujući zbog novog prijedloga predsjednika vladajuće partije Prava i pravde Jaroslava Kačinskog, koji je ranije ovog mjeseca rekao da njegova partija želi da obijezbedi da, čak i u trudnoćama u kojima je izvjesno da "fetus neće preživeti ili da je veoma deformisan, dijete ipak bude rođeno kako bi bilo kršteno, sahranjeno i imalo ime".

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Evropi, koji abortus dopušta samo u slučajevima silovanja, kada fetus ima neotklonjiva oštećenja ili kada je ugrožen život ili zdravlje žene, podsjeća američka agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.