Izvor: Politika, 22.Dec.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički bonton

Da li je neko video Dragana Đilasa, pitao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić okupljene građane pred svečano otvaranje „kineskog”, to jest mosta Mihajlo Pupin prošlog četvrtka. Neki su pomislili da se premijer šali pa su se slatko nasmejali, ali nije bila šala. Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uskoro se probio iz mase i dva bivša ljuta politička rivala su vreme do početka ceremonije otvaranja mosta proveli prijateljski ćaskajući.

Ispostavilo se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Vučić znao da je Đilas u masi jer se premijer lično pobrinuo da pozove dojučerašnjeg prvog čoveka Beograda na svečanost otvaranja novog mosta na Dunavu, prvog posle 79 godina. I ne samo to: premijer je posebno istakao da su ugovori o izgradnji ovog mosta potpisani pre nekoliko godina i da je odluku donela bivša republička i beogradska vlada u kojoj su ključnu ulogu imali funkcioneri DS-a. Naglasio je da je današnja vlada završila ono što su ti kadrovi započeli. „Zato sam zahvalan i predstavnicima te vlade i bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu”, rekao je Vučić dok je stajao na mostu sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

Naviknuta da je naša politička scena gladijatorska arena u kojoj pobednik na izborima nosi ne samo skalp protivnika, već se pita i o sudskim postupcima protiv bivših državnih funkcionera, ovaj potez premijera Vučića je, bez dileme, utisak meseca.

To je priznao i Dragan Đilas koji je zahvalio premijeru na pozivu na otvaranje nove saobraćajnice, ali i onima koji su nastavili da rade na izgradnji novog mosta na Dunavu kada je Siniša Mali preuzeo beogradsku vlast. Nekadašnji prvi čovek Beograda istakao je da odnos ljudi na vlasti treba da bude uvek takav prema onima koji su se nekada bavili politikom.

Sam je, ipak, zaboravio da tako nije postupao dok je upravljao Beogradom. Prilikom otvaranja rekonstruisanog Avalskog tornja 20. aprila 2010. godine nije pozvao tada bivšeg predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu na svečano otvaranje, iako je republička vlada koju je vodio nekadašnji lider DSS-a, inicirala i počela obnovu tornja 24. juna 2005. godine.

Potez premijera Vučića možda nagoveštava neke nove političke vetrove, promenu političke kulture koja će značiti napuštanje rezona pobednika na izborima da pre njih ništa nije valjalo i da istorija sa njima počinje.

Uostalom, nijedan ozbiljan investicioni projekat više i ne može da bude završen za mandata jedne vlade. Samo za izgradnju dve linije beogradskog metroa biće potrebno oko devet godina. U tom periodu mogu se promeniti i tri gradonačelnika.

Jedna lasta ne čini proleće, ali vredi se nadati da je, uz „kineski most”, Vučić možda otvorio i novo poglavlje u srpskoj političkoj kulturi.

Dejan Spalović

objavljeno: 23.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.