Policajci - instruktori u letnjem kampu

Izvor: VOA, 29.Avg.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci - instruktori u letnjem kampu

Smrt mladog afroamerikanca Majkla Brauna, kojeg je u Fergusonu ubio bijeli policajac i slični incidenti tokom godine razotkrili su napetu i ponekad smrtonosnu interakciju policajaca i civila širom zemlje. Eksperti strahuju zbog gubitka javnog povjerenja u policiju i širenja negativnih stereotipa. To je jedan od razloga za pokretanje inovativnog programa u Merilendu, koji okuplja policajce i djecu.

Djeca uče kako je biti policajac... Ona pohađaju policijski kamp za djecu, program >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u okviru kojeg policajci prenose svoja iskustva na poslu. Danas govore o tome kako je biti policajac na motorciklu.

Policijski poručnik Lakiša Robinson je koordinator jednonedeljnog kursa.

“Kamp je 1998. godine pokrenula grupa policajaca koji su željeli da okupe zajednicu i mlade u pozitivnoj i odgovornoj sredini. Veliki broj djece odrasta u četvrtima u kojima mogu da vide samo negativne stvari. Vide policajce da dolaze zato što se nešto dogodilo. Ja želim da im pokažem da nismo ovdje da bi zatvorili sve. Mi smo mentori, neko ko će ih saslušati jer, vjerovali ili ne, pojedina djeca to nemaju”.

Kaja Buvi pohađa ovaj kamp drugu godinu za redom.

“Mislim da je stvarno dobra ideja da se policajci povežu sa djecom i pokažu im šta rade kako bi znali zašto nas štite i koliko vole svoj posao.”

U okviru kampa, djeca mogu da vide kako policajci uvježbavaju svoje konje i treniraju ih da ignorišu sve što bi moglo da im odvuče pažnju. Nakon toga, djeca mogu da jašu konje.

“Bilo je stvarno zabavno. Svidjelo mi se što možemo da budemo blizu konja, zato što u običnom kampu nemamo priliku da radimo takve stvari”, priča Kaja Buvi.

Polaznici kampa takođe uče o krivičnoj istrazi... i opasnostima pridruživanja bandama. Nikolas Vajler kaže da je policijski kamp osnažio njegovu želju da postane policajac.

“Ovo je moja treća godina ovdje. Svake godine sve više želim da budem policajac, zbog čega volim ovaj kamp”. Za poručnicu Robinson, to je dokaz da policijski kamp ima pozitivan uticaj.

“Veliki broj djece vraća se svake godine, što stvarno volim. Srce mi je punije zato što znam da stvarno utičem na stvari”, zaključuje Robinson.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.