Polemika o medijskim slobodama, tv pretplati, javnoj svesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika o medijskim slobodama, tv pretplati, javnoj svesti

Skupština Srbije završila je raspravu o setu medijskih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom amandmana na privredne zakone. Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac izjavio je da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, rekao je Tasovac u skupštini obrazlažući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tri predložena medijska zakona - o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima. Tasovac je naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima i naveo njegove ciljeve.

"Ciljevi su stvaranje uslova za profesionalne medije, uspostavljanje okvira koji garantuje slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države koje bi bilo ograničavajuće i jasno je definisan javni interes, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje...“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zakonom je definisan izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju - 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

"Ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija“, rekao je Tasovac.

Ministar je objasnio i šta je, po predloženim zakonskim rešenjima, javni interes u javnom informisanju, istakavši da je to istinito i nepristrasno, blagovremeno i potpuno informisanje svih građana, na srpskom jeziku i maternjem jeziku nacionalnih manjina i srpskom jeziku građana van teritorije Srbije, informisanje inostrane javnosti kada je to u interesu Srbije.

Razvoj medijske pismenosti, formiranje javnih servisa na republičkom i pokrajinskom nivou, takođe je javni interes, dodao je Tasovac.

Govoreći o predloženom zakonu o elektronskim medijima, ministar je istakao da je audio vizuelna politika jedna od najznačajnijih politika EU, pa je neophodno da postojeći propis bude zamenjen novim koji će uhvatiti korak sa novim vremenima u okviru elektronskih medija.

On je naveo da reglatorno telo za elektronske medije - Republička radio difuzna agencija (RRA) menja naziv u regulatorno telo za elektronske medije, u svojstvu pravnog lica, regulator je odgovoran skupštini, a savet tog tela ima devet članova.

"Precizno je utvrđena procedura izbora članova saveta, detaljno opisani poslovi kojima će se baviti regulator, garantuje se sloboda prijema iz drugih država, definiše se pravilo pristupa najvažnijim događajima, propisana je zaštita medijskog pluralizma“, rekao je pored ostalog Tasovac.

On je podsetio da do 17. juna 2015. mora biti završena digitalizacija, a da je usvajanje tog zakona preduslov za digitalizaciju.

Kada je reč o zakonima o javnim medijskim servisima, odnosno o RTS i RTV, Tasovac je istakao da odredbe Zakona o radiodifuziji iz 2002. godine moraju da se prilagode tehničkim standardima i neke obaveze moraju da se preciznije definišu u skladu sa međunarodnim propisima.

Tasovac je naveo da predloženi zakon, pored ostalog, predviđa ukidanje pretplate i prelazak na finansiranje iz taksi, koje će se uplaćivati na dva osnovna računa i koja će biti obavezna i naglasio da se sredstva iz javnih prihoda ne mogu koristiti za finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa i za komercijalnu delatnost.

Đurišić: Medijska scena najgora u poslednjih 15 godina

Šef poslaničke grupe NDS Marko Đurišić izjavio je danas da su medijski zakoni, rađeni u skladu sa propisanim procedurama i da je jedina greška koja je napravljena, a bez jasnog razloga, njihova rasprava po hitnom postupku.

Đurišić je Rekao da je NDS uputio oko 30 amandmana na ta zakonska rešenja, a da će rasprava ukazati na dobra i loša rešenja.

Prema njegovim rečima, medijska scena Srbije je u najlošijem stanju u poslednjih 15 godina, prisutna je cenzuru, na šta je i OEBS ukazivao.

"Medijska scena se nalazi u najtežem stanju u poslednjih 15 godina. Imamo pojavu cenzure na koju su ukazivali i predstavnici OEBS, a imamo i pojavu autocenzure i pritiske na medije od oglašivača, rekao je on.

Đurišić je ukazao da se postavlja i pitanje sudbine lokalnih medija, jer postoji opasnost da neki od njih nakon izlaska države iz vlasništva u medijima budu ugašeni.

Đurišić se osvrnuo i na to što je ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac, obrazlažući predložena zakonska rešenja, rekao da će zakonom i formalno biti ukinuta pretplata.

"Možda je neoformalno ukidanje pretplate bilo 23. maja 2013. godina kada je Aleksandar Vučić rekao na fejsbuku da se pretplata ukida, može da se napravi analiza koliko je građana posle toga prestalo da plaća pretplatu“, rekao je Đurišić.

Vukomanović: Bilo je dovoljno vremena, SPS će glasati za

Šef poslaničkog kluba SPS Dijana Vukomanović izjavila je danas da je bilo dovoljno vremena da se stručna javnost i novinarska udruženja upoznaju sa sadržajem predloženih medijskih zakona i da će ta poslanička grupa za njih glasati.

Tim zakonskim rešenjima, dodala je Vukomanović u skupštinskoj debati, predviđen je izlazak države iz vlasništva u medijima i biće omogućeni uslovi za transparentnost vlasničke strukture kako više ne bi bila u sivoj zoni, kao i projektno finansiranje.

"Bez obzira na usvajanje demokratskih i liberalnih načela Evrope, naša politika i javna svest potiče iz vremena kada je bio na snazi verbalni delikt i napravili smo skok od tog vremena do digitalnog društva", rekla je Vukomanović.

Nestorović: Zakoni osnova za rešavanje problema medija

Predstavnica poslaničke grupe SDPS Ljiljana Nestorović izjavila je danas da i "najsitničaviji" teško mogu da nađu ozbiljnije kritike na predlozeni set medijskih zakona, koji su osnova da se nagomilani problemi u medijskoj sferi što pre i efikasnije rešavaju.

"SDPS će, uz uverenje da je ovo pravi korak u pravom smeru, podržati ove zakone, a verujem da je to na zadovoljstvo same profesije i refomskih procesa", rekla je Nestorović u parlamentu i dodala da je Vlada Srbije postavila osnov za sveobuhvatnu medijsku reformu.

Nestorović je rekla i da je predloženi set medijskih zakona podržan u Briselu i od strane relevantnih međunarodnih organizacija, ali što je veoma važno od strukovnih udruženja.

Babić: Vučić nije pozvao na neplaćanje TV pretplate

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke (SNS) u Skuštini Srbije Zoran Babić danas je burno reagovao na podsećanje šefa poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Marka Đurišića da je (premijer) Aleksandar Vučić prošle godine o ukidanju pretplate obavestio građanje preko Fejsbuk profila.

Na to je replicirao Zoran Babić, koji je kazao da Vučić nije pozvao na neplaćanje pretplate i poručio Đurišiću da prestane da plaši građane s time šta bi bilo kad bi bilo i dodao da je za vreme prošle vlasti 400.000 građana ostalo bez posla.

"Svi znamo i statistika pokazuje da je 400.000 ljudi pod režimom Borisa Tadića ostalo bez posla. Bio bih srećan da ste se odgovornije ponašali u vremenima krize, da ste pred građanima iskrenije nastupali i nisam srećan što nam je račun za tu neodgovornu politiku stigao sada, ali mi smo spremni da se borimo i da pred građane ne izlazimo populistički", rekao je Babić.

Jerkov: Postoji i cenzura medija i autocenzura

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila je, tokom načelne rasprave o medijskim zakonima u Skupštini Srbije, da u srpskim medijima postoji i cenzura i autocenzura, navodeći da to nije nešto što tvrdi samo opozicija.

"Tamo gde ima autocenzure, postoji i cenzura, jer neće biti da mediji sami od sebe ne objavljuju tekstove", rekla je Jerkov i zamerila Vladi Srbije što se tri medijska zakona razmatraju po hitnoj proceduri.

Jerkov je navela i da je poslanička grupa Ds predložila amandmane radi bolje zaštite novinara tokom izveštavanja o stvarima od javnog interesa.

Prema njenim rečima, u registru medija, koji je predviđen novim zakonom, trebalo bi da se navode i podaci da li su oni u predizbornom periodu dobijali novac od političkih stranaka, pa ako jesu, od kojih i koliko.

Reagujući na izlaganje Jerkov, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je rekao da se pričama o autocenzuri vređaju novinari, jer se time ukazuje da oni nemaju svoje mišljenje.

Jedini albanski poslanik, Riza Halimi iz Partije za demokratsko delovanje, rekao je da je signal Radio televizije Srbije u Preševu slab i zapitao kako ti građani onda da plaćaju pretplatu. Radio televizija Srbije nema nijedan program na albanskom jeziku, ukazao je Halimi i dodao da je podneo amandmane na medijske zakone i od njihovog usvajanja zavisiće njegova podrška zakonima.

Na primedbu da se RTS ne vidi u Preševu, Tasovac je rekao da zakon predviđa da se RTS do januara 2016. finansira iz budžeta, a tek posle toga će biti uvedena taksa. Kada do juna 2015. bude završena digitalizacija, i građani Preševa će moći da prate RTS, rekao je Tasovac i dodao da je zakon predvideo sve mogućnosti da nacionalne manjine imaju informisanje po evropskim standardima.

Pastor: SVM podržava zakone

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas u Skupštini Srbije da će ta stranka glasati za paket medijskih zakona, jer se njima obezbeđuje izveštavanje na jezicima nacionalnih manjina.

Pastor je rekao da se SVM zalagao za mogućnost da osnivači medija i dalje mogu da budu nacionalni saveti nacionalnih manjina i da je taj cilj postignut.

Pastor je istakao da se SVM zalagao za opstanak regionalnih javnih servisa, ali je dodao da posle odluke Ustavnog suda nije bilo moguće da ni država, ni pokrajina, ni jedinica lokalne samouprave budu osnivači medija.

Što se tiče Predloga zakona o javnim medijskim servisima, veoma je značajno što ćemo imati Radio-televizija Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, rekao je Pastor i naveo da je pozitivno i što će se tačno znati koliko ko od nih dobija, pa će građani videti koristi od plaćanja takse.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.