Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola miliona bacaju niz vjetar

Nečijim nemarom, javašlukom, toliko već poznatom bahatošću predstavnika bh. vlasti, država je nedavno odlučila da baci niz vjetar blizu pola miliona maraka.

Toliko je, naime, sredstava zahvaćeno iz budžetske rezerve kako bi se riješila dugovanja prema zakupodavcima, koji već godinama iznajmljuju svoje prostore i čitave objekte za smještaj pojedinih državnih institucija.

Na prvi pogled, vijest sama po sebi i nije toliko neobična; kada je riječ o državnim parama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << one na ovom geografskom podneblju isključivo i služe za razbacivanje i bahaćenje. Pa tako i desetak, dvadeset kirija više ili manje, u društvu naopačke nasađenog sistema vrijednosti, kakvo je nesumnjivo ovo naše, ne bi trebalo nikoga pretjerano da nasekira.

Međutim, ovdje su zaštićeni i otuđeni pojedinci otišli i korak dalje. Cijela priča dobija na zapletu uzmemo li u obzir činjenicu da je država ne tako davno izdvojila dvadesetak miliona KM za kupovinu zgrada za trajan smještaj podstanarskih institucija.

Većina ovih objekata u međuvremenu je i kupljena - većina institucija je i uselila, no neke već mjesecima useliti ne žele! Njima su, vele, novi prostori mali, potijesni, nekima ne odgovara ni lokacija, jer valja sada negdje iz centra seliti prema neuglednoj periferiji, gdje je nemoguće šopingovati i ispijati kafice tokom radnog vremena.

Muku njihovu niko ne razumije. Izuzev same države, koja se sva pretvorila u brižnu majku, pa će ovim institucijama, kojima je "potijesno i podaleko", nastaviti davati (naše) pare za njihove paprene kirije i tako sve do kraja godine. Sve to - iako su zgrade kupljene, iako su milioni potrošeni?!

Pa ko je ovdje lud, a ko budala?

Teško je uopće zamisliti šta se sve dešava među zatvorenim zidovima bh. institucija, kako se harče naše, državne pare, koliko je, zapravo, korupcija metastazirala i od teške društvene devijacije evoluirala u naprosto podrazumijevajuću pojavu. Koliko je samo desetina miliona maraka, koji su se pametno mogli ubrzigati u oporavak bh. društva, bačeno, potrošeno, opljačkano...

Stoga moramo shvatiti. Nezdrave politike same po sebi se ne mogu iskorijeniti bez sveoubuhvatne reforme javne uprave i discipliniranja institucija i preglomazne administracije. Bez toga nam nema napretka ni boljeg života.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.