Podmukli-nacini-porodicnog-nasilja-o-kojima-se-malo-prica

Izvor: medio.rs, 23.Okt.2014, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmukli-nacini-porodicnog-nasilja-o-kojima-se-malo-prica

Ekonomsko i psihičko zlostavljanje je tema o kojoj se malo govori, a pogađa veliki broj žena koje nisu u mogućnosti da napuste partnere i budu samostalne. Pročitajte koja četiri načina finansijskog zlostavljanja najčešće postoje.

Zamislite da ste u nasilnoj vezi i da očajnički želite da odete, ali vaš muž je taj koji kontroliše finansije i odvaja vam malu količinu novca neophodnu da preživite nedelju. Izgubili ste posao zato što vas je na njemu proganjao, maltretirao >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << pozitima i pojavljivao se bez najave. Sada se borite da nađete nov psoao. U međuvremenu, vaša deca su gladna i nemate gde da odete. Odlazak sada jednostavno nije moguć.

Često smatramo da nasilje u porodici podrazumeva fizičko zlostavljanje, njegovu najvidljiviju i lako razumljivu formu. Ipak, eksperti se slažu da ekonomsko zlostavljanje, kada jedan partner kontroliše drugom pristup finansijama, igra ključnu ulogu u manipulativnoj vezi.

U svojoj novoj knjizi autorka Ludi Grin objašnjava zašto je ekonomsko zlostavljanje glavni razlog zbog kog žene ne mogu da napuste partnere.

"Oduzimanje kontrole nad sopstvenom finansijskom egzistencijom je podmukli vid nasilja u porodici. Pitate se zašto žena ostaje? To čak nije ni odluka, ona nema moć da ode“, piše u knjizi "Ending Domestic Violence Captivity“.

Ludi Grin je osnovala Second Chance Employment Services, prvu agenciju za zapošljavanje žrtvi nasilja u porodici, a trudila se i da osigura finansijsku nezavisnost ženama koje su žrtve ekonomskog zlostavljanja.

Pročitajte koje su to četiri najčešće taktike kojima se partneri trude da liše kontrole svoje žrtve:

Sabotiranje posla

Postoji nekoliko načina putem kojih nasilnik može sprečiti žrtvu da zadrži posao. Može joj naneti fizičke povrede po licu i telu, tako da je bude sramota kada sutra ode na posao. Može je sprečiti da se naspava dovoljno, može se pojavljivati na poslu prekidajući njene svakodnevne obaveze. Nasilnici takođe idu na kartu savesti, pa žrtvu teraju da se odrekne posla zarad dece, oduzmu joj automobil da ne bi mogla samostalno da se kreće.

"Možda će vam reči ’Ne moraš više da voziš, ja ću te svuda voziti’ i onda to ne učine. Veliki deo psihičkog nasilja u porodici zauzima potpuna izolacija žrtve od prijatelja, porodice i drugih ljudi“, kaže Grinova.

Kontrolisanje finansija

U nekim vezama zlostavljač će pokušati da preuzme potpunu kontrolu nad finansijama. On može sprečiti žrtvu da pristupa zajedničkim bankovnim računima, tako da zapravo on bude jedini koji će odlučivati o porodičnom budžetu. Na taj način on čini da žrtva u potpunosti zavisi od njega.

"Imala sam klijentkinju koja je dobijala samo 10 dolara nedeljno za ručak. Nasilnici to rade kako bi ponizili svoje partnerke, još više je povredili i učinili da oseti kako nema nikakvu kontrolu nad sopstvenim životom“, ističe Ludi.

Bez finansijske stabilnosti, žrtva se može suočiti sa gubitkom starateljstva nad decom ukoliko ode. Nije teško pogoditi kome će sudija pre dodeliti decu – čoveku sa kućom i poslom ili nezaposlenoj ženi koja živi u sigurnoj kući? Nasilnik to zna i svesno koristi protiv žrtve, te je ucenjuje da ostane.

Krađa novca i pravljenje dugova

Neki zlostavljači kradu od svojih žrtvi, prave nepredviđenje troškove i koriste njen identitet kako bi napravili dugove, često izvodeći prevare sa karticama i ovlašćenjima.

"To je strašno. Žene su dolazile u situaciju da nisu imale ništa, pa ni način da ponovo kontrolišu sopstveni novac. Prazan račun može biti veliki problem ženi koja pokušava da ode i iznajmi stan za sebe i decu“

Korišćenje ekonomske nepredvidivosti

Još jedna taktika kojom zlostavljač pokušava da kontroliše žrtvu i njen osećaj sigurnosti jeste kada joj ponudi pristup novcu na neusaglašen i nepredvidiv način tako je držeći u stanju povećanog stresa.

"Zamislite količinu anksioznosti i depresije koja pogađa žene koje ne znaju da li će imati novca za hranu ili lekove. U toj situaciji žena je prinuđena stalno da moli svog partnera za novac“

Na taj način žena i deca zavise od milosti onog ko kontroliše finansije nikada ne znajući da li će ga on obezbediti ili ne.

Grinova se nada da će njena knjiga ohrabriti organizacije koje se bave nasiljem u porodici da obrate više pažnje na ove podmukle načine psihičkog zlostavljanja koji ostavljaju posledice po žensku psihu.

"Kada je neko u nasilnoj vezi i lišen moći on se zapravo nalazi u porodičnom ropstvu. Žena koja ima barem malo finansijske sigurnosti biće ohrabrena i u mnogo većoj mogućnosti da napusti zlostavljača“, zaključuje Ludi.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.