Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2016, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje suđenje Sakibu Mahmuljinu

SARAJEVO - Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa bivše Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Iako se Mahmuljinu sudi za krivična djela ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, kao i protiv civilnog stanovništva, Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma kaže za "Novosti" da se Mahmuljinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << moralo suditi i za genocid nad Srbima sa područja Vozuće.

- Još od 2012. godine u evidenciji Tužilaštva BiH, prema nalogu iz Haškog tribunala, predmet "Sakib Mahmuljin i drugi" zaveden je pod pravnom kvalifikacijom ratni zločin genocid, ali Tužilaštvo BiH je odlučilo da mu sudi po drugim krivičnim djelima - kaže Galijašević.

On dodaje da je na Vozući počinjen genocid nad srpskim narodom, jer je u planiranim napadima bivše Armije BiH na Vozuću 1995. godine do temelja spaljeno 66 sela, uništeno više od 5.000 kuća, 12 crkava i jedan manastir, srušena groblja od kojih su neka stara i više od pet vijekova.

- Ubijeno je 465 vojnika i civila, a protjerano više od 22.000 građana srpske nacionalnosti, ali i spriječen povratak Srba na to područje koje su naselile vehabije - ističe Galijašević.

On kaže da Mahmuljinu nije suđeno u Hagu, već je iz Haga ovaj predmet ustupljen Tužilaštvu BiH.

- Ovde je očigledna sprega Tužilaštva BiH i Bošnjaka da se nikako ne dopusti suđenje za genocid protiv Srba - ističe Galijašević.

SVJEDOK

Sakib Mahmuljin se pojavljivao kao svjedok u Hagu na suđenju Rasimu Deliću, komandantu bivše Armije BiH, koji je 2008. godine osuđen na tri godine zatvora. Ipak, Haški tribunal nije odlučio da sudi Mahmuljinu u Hagu, već je njegov predmet predao u nadležnost pravosuđa BiH.

(NN/novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.