Počinje sa radom Fond za lečenje dece u inostranstvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje sa radom Fond za lečenje dece u inostranstvu

Fond za lečenje dece u inostranstvu danas zvanično počinje sa radom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je prvi milion evra za njegov rad obezbedila Vlada Srbije, ali da ubuduće svi pojedinci i firme mogu uplaćivati sredstva.

"Procedura da bi neko mogao da ide na lečenje u inostranstvo o trošku fonda jeste da su iscrpljene sve mogućnosti za lečenje deteta u Srbiji. Za svaki pojedinačni slučaj formiraće se posebna komisija od naših i stranih stručnjaka koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << će odlučivati u kom svetskom centru je najbolje da dete nastavi lečenje", rekao je Lončar gostujući na RTS-u.

On je dodao da će rad fonda biti potpuno transparentan, tako da će se u svakom trenutku znati koliko je novca pristiglo i koliko je potrošeno za lečenje dece.

Govoreći o najavljenim štednjama u svim ministarstvima, on je rekao da je najavažnije da to neće osetiti pacijenti, već da će se štedeti "na svim drugim stvarima".

Upitan kada će biti objavljen konkurs za nova radna mesta u zdravstvu, ministar zdravlja je rekao da već sledeće nedelje zdravstvene ustanova mogu da objave konkurs, ali pre toga mora da se ispoštuje procedura.

Kada je reč o specijalizacijama Lončar je podsetio da je to bio veliki problem, ali da je izmenama Zakona o o zdravstvenoj zaštiti procedura za dobijanje specijalizacije pojednostavljena i završen je konkurs.

"Pristiglo je više od 1.600 zahteva. Za opštu specijalizaciju stiglo je 1.160 zahteva, a bilo je zahteva i za subspecijalizacije. Pojedinci nisu dostavili potpunu dokumentaciju pa ih sada naknadno zovemo da sve to dopune", pojasnio je ministar zdravlja.

On je dodao da će najviše specijalizacvija biti odobreno iz oblasti anestezije, radiologije, pedijatrije, neurologije.

Upitan da li će Srbija kako je najavljeno dobiti gama nož, tako da naši pacijenti više ne moraju odlaziti u Tursku na lečenje pojedinih oblika tumora na mozgu, Lončar je rekao da je obezbeđen novac i da se sprema dokumentacija.

"Nabavka gama noža ne rešava samo problem u Srbiji, već u celom regionu", naglasio je on.

Govoreći o listama čekanja ministar zdravlja je ocenio da se liste čekanja već smanjuju, ali da se tek očekuju dobri rezultati u toj oblasti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fond za lečenje dece počinje danas sa radom

Izvor: Mondo, 28.Nov.2014

Fond za lečenje dece u inostranstvu zvanično počinje sa radom,..Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je prvi milion evra za njegov rad obezbedila Vlada Srbije, ali da ubuduće svi pojedinci i firme mogu uplaćivati sredstva..."Procedura da bi neko mogao da ide...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.