Počinje Nedelja ponosa

Izvor: Danas, 21.Sep.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Nedelja ponosa

Beograd - Sedmodnevna manifestacija LGBT zajednice pod nazivom „Nedelja ponosa“ počinje danas u Beogradu. Nizom kulturnih događaja i javnih debata, ova manifestacija bi trebalo da se završi protestnom šetnjom u nedelju, 28. septembra. Kako su nedavno najavili članovi Organizacionog odbora Parade ponosa, šetnja je zakazana za 12 časova od zgrade Vlade Srbije do Skupštine Grada Beograda. Međutim, nadležni organi još nisu saopštili da li će Prajd, posle četiti godine zabrane, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << održan.

Kako je Danas tokom vikenda pisao, postoji velika verovatnoća da će manifestacija biti otkazana, jer dva dana pre šetnje najveći broj policajaca stupa u štrajk. Naime, pet sindikata policije 26. septembra radiće uz minimum procesa rada, u šta ne spada obezbeđivanje skupova i sportskih događaja. Velimir Lukić, predsednik reprezentativnog Nezavisnog sindikata policije, koji okuplja više od 25.000 članova, rekao je za Danas da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović trebalo da obavesti organizatore Parade ponosa da će šetnja biti otkazana jer policija neće da obezbeđuje skup.

Policija stupa u štrajk jer nije potpisan novi posebni kolektivni ugovor. Iako je obavešten o štrajku policajaca, Stefanović je ipak održao sastanak s predstavnicima Parade ponosa na kome je istakao da će policija, na osnovu bezbednosne procene, osigurati bezbednost svih građana Beograda. Inače, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da bi za spoljnopolitičku poziciju zemlje bilo dobro da Parada bude održana, ali da on „ne zna“ zašto bi bio na čelu kolone. Dačić je, na konferenciji za novinare povodom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da „oko toga ne postoji jedinstvena politika EU“ i da ima zemalja Unije gde to „nikada nije bilo održano, niti će biti održano“, prenosi Beta. Međutim, na pitanje novinara u kojim to članicama EU nije održan Prajd, odgovorio je da ne poznaje tu oblast.

Od zemalja kandidata za članstvo u EU Parade ponosa su održane s problemima u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, dok se na istambulskom Prajdu okuplja više desetina hiljada ljudi, podseća Beta. Na ponovljeno pitanje da li bi stao na čelo kolone kao potpredsednik vlade, on je odgovorio: „‘Oćete vi da stanete? (Potvrdan odgovor novinarke). Pa, naravno, izvolite samo, nije problem. Znači, nikakav problem nije. Ja se inače zalažem da postoji konsenzus oko toga. Nema dilema, ja se zalažem za održavanje tog skupa i mislim da bi s aspekta spoljnopolitičkog interesa zemlje bilo dobro da taj skup bude održan“.

Dačić je rekao da Srbija treba da poštuje zakone o zabrani diskriminacije i jedini uslov za to jeste rizik koji postoji, i da održavanje Parade ponosa zavisi od bezbednosne procene. Na pitanje šta država radi iz godine u godinu pošto se Parada zabranjuje svaki put iz istog razloga, Dačić je rekao da ne može da odgovara na pitanja koja nisu u njegovom resoru, ali da je reč o događajima koji „traže posebne bezbednosne mere“. „Teško je to sprečavati i raditi tokom godine, jer znate, mnogi od onih koji su bili privedeni za vreme prvog Prajda do sledeće godine su već bili pušteni. I to je sada pitanje za celu državu“, rekao je potpredsednik Vlade.

Kulturni program

Kulturni deo programa ovogodišnje Nedelje ponosa obuhvata niz događaja kojima se podržava kreativnost LGBT zajednice i onih koji je podržavaju. Među brojnim događajima izdvajamo Kvir salon - na kome će učestvovati više od deset umetnika, Kvir Poezin - Prajd izdanje najposećenijeg poetskog dešavanja u Beogradu, Rdeči kabare iz Ljubljane, kao i program Dibas Night na kome će nastupiti zvezda X faktora Fifi. Veliki broj javnih ličnosti iz zemlje i regiona podržali su Beograd Prajd, a među njima su Biljana Cincarević, Jelena Karleuša, Mira Furlan, Maja Volk, Srbijanka Turlajić, Biljana Srbljanović i Dejan Stanković.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedelja ponosa počinje danas, šetnja neizvesna

Izvor: 24sata, 22.Sep.2014, 01:44

Nedelja ponosa počinje danas u podne, ali je Prajd šetnja, planirana za nedelju 28. septembra, neizvesna kako zbog bezbednosnih procena, tako i zbog štrajka policije uz minimum procesa rada zakazanog za 26. septembar...PRAJD - Manifestacija počinje otvaranjem Sigurnog srca grada u Savamali. Tokom...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.