Početak primene Zakona o inspekcijskom nadzoru

Izvor: Studio B, 30.Jul.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak primene Zakona o inspekcijskom nadzoru

Inspekcijske službe od danas počinju kontrolu privrednih subjekata koji nisu registrovani u APR-u i poslodavaca kod kojih zaposleni najčešće rade "na crno", najavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da su zakonom koji je usvojen u aprilu predviđena ovlašćenja i dužnost svake inspekcije da u svojoj oblasti obavlja nadzor nad neregistrovanim subjektima i primenjuje prinudne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << inspekcijske upravne mere.

Takođe, obaveza je svih inspekcija da reaguju kada primete da se nelegalno radi i u onim oblastima koje nisu pod njihovom nadležnošću.

"Očekujemo da će se time povećati nivo zakonitosti i bezbednosti poslovanja i postupanja u svim oblastima", rekla je Udovički.

Ministarka je kazala da će fokus biti tamo gde postoji opasnost za građane, pre svega, na primer, kada je u pitanju bezbednost hrane.

"Te delatnosti mogu da ugrožavaju građane, a nije reč o tome da se uhvate neki građani koji su na rubu egzistenicije i pokušaju da se snalaze, reč je o tome da ako prozivode hranu moraju poštovati propise o njenoj bezbednosti da bi građani bili sigurni", rekla je Udovički.

Ministarka je kazala da će se praviti procene i na svaki način dolaziti do informacija i saznanja o neregistrovanim delatnostima, kao i da građani inspektore mogu da informišu o tome, a biće im date smernice kako da se postupanje prilagodi novim uslovima.

"Postoji život van dokumenata i papira, moramo više i bolje da poznajemo život i realnost, a ne samo neke formalnosti na papiru", rekla je Udovički ističući da će inspektori sada "u prvoj liniji" tog zadatka.

Kako je kazala, nedovoljno je prethodnih godina ulagano u oblast inspkecijskog nadzora i inspektora je nedovoljno.

Udovički je kazala da trenutno nema tačnih informacija koliko je neregistrovanih subjekata, ali da očekuje da će sada njihov broj opasti.

"Već sada dobijamo informacije da su neke klanice u severnobačkom okrugu, koje su radile neregistrovano, počele da formalizuju rad, jer im je jasno da će biti zakatančene ako posluju nepoštujući propise", rekla je ministarka.

Ona je navela primer da šljunkare vrlo često u Srbiji divlje posluju, a da osim toga što izbegavaju plaćanje poreza narušavaju takvim radom i životnu sredinu.

Udovički je navela da je vlada uspostavila Komisiju za kordinaciju rada isnspekcija i da je primpremljen Nacrt akcionog plana kako da se inspekcije ojačaju, a ulagaće se u obuke, kordinaciju, unapređenje kapaciteta...

Udovički je dodala da će za dva meseca stupiti na snagu odredba Zakona prema kojoj su inspekcije dužne da reaguju ne samo u slučaju rada neregistrovanih subjekata, već i u slučaju da vide bilo koje aktivnosti za koje nisu nadležne, moraju da preduzmu mere.

"Ako neko vidi da postoji neregistrovana aktivnost ili se krše očigledni propisi u trgovini a došli su zbog bezbednosti hrane, na inspektoru je da obavestite trgovinsku inspekciju, poresku, a po potrebi i druge organe", rekla je ona.

Zakonom su predviđene i kazne i to u iznosu od 50. 000 do 2. 000. 000 dinara.

Kada je reč o primerima delatnosti neregistrovanih subjekata, prema podacima ministarstva, to su uglavnom "manufakture" za proizvodnju tekstilnih proizvoda, koje rade u stanovima, kućama, podrumima, i pomoćnim i povezanim objektima i "na crno" zapošljavaju radnike, uz to krivotvoreći zaštićene robne marke legalnih privrednih subjekata.

Potom, tu su i prodaja falsifikovanih proizvoda u iznajmljenim stanovima, stomatološke ordinacije u stanovima i slično...

Od danas počinje i primena Zakona u pogledu inspekcijskog uviđaja u stambenom prostoru kada neregistrovani subjekt obavlja delatnost u takvom postoru, a uviđaj se može obaviti uz dozvolu nadležnog suda.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Na čija vrata će zakucati inspektori

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 00:02

Sve inspekcijske službe imaju obavezu da kontrolišu i neregistrovane firme. Za ulazak na privatan posed u kome se nelegalne delatnosti obavljaju, najduže za 48 sati dobijaće nalog suda. . Od frizera i automehaničara do...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.