Počeo drugi krug glasanja za izbor predsednika Italije

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo drugi krug glasanja za izbor predsednika Italije

Poslanici italijanskog parlamenta počeli su jutros drugi krug glasanja za izbor novog sefa države, a kako prenosi Rojters, ne očekuje se da se odluka donese pre četvrtog kruga koji će biti u subotu i kada će za izbor biti potrebna prosta, a ne dvotrećinska većina glasova od ukupno 1.009 poslanika.

Izbori su viđeni kao važan test za premijera Matea Rencija da okupi svoju podeljenu partiju iza jednog kandidata, koji je, takođe, prihvatljiv za opozicionog lidera Silvija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Berluskonija, čija je podrška Renciju neophodna za ambiciozan referomski plan vlade.

Renci je u četvrtak podržao sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu kao kandidata za novog predsednika Italije.

Matarela, koji je trenutno član vladajuće Demokratske partije (PD), bivši je demohrišćanin sa Sicilije koji je ušao u parlament nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg regionalnog predsednika ovog ostrva, ubila mafija 1980.

Dosadašnji predsednik Ðorđo Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podneo ostavku.

Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Predsednika bira izborno telo od 1.009 političara, među kojima su članovi Predstavničkog doma i Senata, kao i 58 regionalnih predstavnika.

Potrebna je dvotrećinska većina da bi predsednik države bio izabran u prva tri kruga glasanja, dok je u četvrtom dovoljna prosta većina, ili 505 glasova.

Rencijeva stranka ima 415 članova u izbornom telu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo drugi krug glasanja za izbor predsjednika Italije

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2015

RIM - Poslanici italijanskog parlamenta počeli su jutros drugi krug glasanja za izbor novog šefa države, a kako prenosi Rojters, ne očekuje se da se odluka donese prije četvrtog kruga koji će biti u subotu i kada će za izbor biti potrebna prosta, a ne dvotrećinska većina glasova od ukupno 1.009...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.