Počelo suđenje za skidanje dvojezičnih tabli

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za skidanje dvojezičnih tabli

Sudski postupak u vezi sa nasilnim uklanjanjem dvojezičnih tabli u Vukovaru i nemirima, septembra prošle godine, u kojima je bilo povređenih osoba, počeo je u Opštinskom sudu u Vukovaru.

Optuženima, Igoru Smolčiću, Enveru Arnautoviću, Zvonimiru Kološnjaju i Ivici Staničiću, koji su se izjasnili da nisu krivi, optužnica stavlja na teret više krivičnih dela, među kojima izazivanje nereda 2. septembra 2013. godine, razbijanje i uništavanje državne imovine, napad i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << povređivanje službenih osoba i pokušaj rušenja ustavnog poretka.  Preti im kazna zatvora od jedne do osam godina.

Na nekoliko državnih institucija 1. septembra 2013. godine postavljene su dvojezične table s nazivima na ćiriličnom i latiničnom pismu, da bi sutradan usledila burna reakcija dela branitelja i građana Vukovara koji su ploče porazbijali. U nemirima je učestvovalo oko 200 branitelja i građana Vukovara, a sve table silom su uklonjene sa zgrada državnih institucija, uključujući i Policijsku stanicu. U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala da sačuva tek postavljene table, lakše su povređena četvorica policajaca.

Nastavak suđenja je 3. decembra.

Inače, organizator skupa protiv dvojezičnih ploča, kao i daljih akcija skidanja tabli čim se nove postave, bio je Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je sakupio i potpise za referendum protiv ćirilice, ali je Ustavni sud proglasio nedopustivim takvo izjašnjavanje. Štab je, naime, tražio da se upotreba ćirilice dozvoli samo u sredinama gde Srbi čine više od polovine stanovnika, a ne trećinu što je sada slučaj, što je u suprotnosti sa važećim hrvatskim zakonima o pravima nacionalnih manjina.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.