Počelo pripremno ročište u procesu protiv Dragina

Izvor: Press, 09.Sep.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo pripremno ročište u procesu protiv Dragina

Ročište, koje je zakazano i za sutra i sredu drži se bez prisustva javnosti.

Optuženi će se najverovatnije tek sutra kratko izjašnjavati o krivici, jer su advokati optuženog vlasnika konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezića tražili da se to odloži, jer je njihovom klijentu oslabio sluh, pa su mu neophodne slušalice da bi pratio tok postupka.

U sudnici se danas pojavio optuženi Ljubomir Kuljic, vlasnik preduzeca “Minostep” za kojim je bila raspisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << poternica jer je već duže od devet meseci u bekstvu.

Dragin je u Palatu pravde došao sam 15 minuta pre zakazanog termina i nije komunicirao sa medijima, a desetak minuta kasnije stigao je i Nikezić, koji je takođe optužen kao konsultant u Azotari.

Nikezić je u julu pušten iz pritvora uz jemstvo od milion evra u nekretninama, a ovo je prvi put da je Dragin napustio kućni pritvor, odnosno svoj stan u Novom Sadu u koji je prebačen u ponedeljak 2. septembra.

Prethodno je devet meseci proveo u ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 24. novembra prošle godine.

Njemu su pripadnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija montirali elektronsku narukvicu oko noge preko koje se prati da li poštuje zabranu napuštanja stana, iz kog može da izađe samo uz odobranje Specijalnog suda.

Osim Dragina iz kućnog pritvora u sud došlo je još pet optuženih Borislav Stojković, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Gordan Marković i Aleksa Obradović, dok ostalih 15 optuženih dolazi sa slobode.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja zbog sumnje da su zloupotrebama Azotaru oštetili za oko 25 miliona evra.

Oni se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko Azotare i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva.

Dragin se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.