Počeli zvanični razgovori Misije MMF i Vlade Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli zvanični razgovori Misije MMF i Vlade Srbije

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), jutros su počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja boravi u Beogradu od 29. aprila do 12. maja, saopštila je NBS.

Tokom posete Misije MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, biće razmotreni tromesečni rezultati u sprovođenju stendbaj aranžmana koji je Republici Srbiji odobren 23. februara 2015. godine.

Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što znači da Srbija ne namerava da koristi odobrena sredstva, ali ima mogućnost da ona budu iskorišćena u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

U predstojećim razgovorima biće razmatrana tekuća makroekonomska kretanja u zemlji, izgledi za privredni rast, kao i sprovođenje dogovorenih mera monetarne politike, fiskalne politike u kontekstu fiskalne konsolidacije i mera strukturnih reformi.

Sa misijom Fonda biće sagledana i realizacija obaveza za prvo tromesečje, predviđenih usaglašenim ekonomskim programom, navedeno je u saopštenju NBS.

Prethodni aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut pred izbore u februaru 2012. godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio na svečanoj sednici povodom godišnjice rada vlade, deficit će i na kraju aprila biti upola manji od planiranog.

Premijer je precizirao da će deficit na kraju čevrtog meseca iznositi oko 30 milijardi dinara, dok bi MMF prihvatio do 72 milijarde, a istovremeno je u prvim mesecima 2015. rasla i naplata bruto domaćeg PDV-a.

Zvanični podaci i oni koje će MMF najviše i gledati, za prva tri meseca, pokazuju da je deficit iznosio 21,1 milijardu dinara, a prema dogovoru sa MMF-om predviđeno je da minus u državnoj kasi bude dva puta veći, 55 milijardi.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar finansija Dušan Vujović je protekle nedelje rekao da očekuje da će ta institucija potvrditi dobre rezultate vlade u proteklih godinu dana rada.

"Očekujemo da će MMF potvrditi dobar rezultat i na fiskalnom, ali i na planu monetarne stabilnosti. Tada ćemo sa Fondom sesti i razmatrati sve strukturne elementima programa", rekao je Vujović.

Ministar finansija je rekao i da očekuje da će nakon posete Misije MMF biti potpisan sporazum o restrukturiranju EPS-a, dok će odluka o eventualnom poskupljenju struje biti nakon toga doneta, na osnovu odluke regulatornog tela i Vlade Srbije.

On je rekao da očekuje da program restruktuiranja stupi na snagu 1. juna, kako bi mere bile realizovane na vreme u skladu sa programom koji je usvojen s MMF-om, i dodao da se prvobitni dogovor sa MMF-om, koji je predviđao da te mere budu realizovane 1. aprila - ispostavio kao nerealan.

MMF je sa Srbijom potpisao stend baj aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,2 milijarde evra, koji je odobrio Bord izvršnih direktora MMF-a 23. februara u Vašingtonu.

Kako bi dobila aranžman, Vlada Srbije se obavezala da će sprovoditi program baziran na tri osnovna stuba: ozdravljenje javnih finansija, unapredenje stabilnosti i fleksibilnosti finansijskog sektora i sprovodenje sveobuhvatnih strukturnih reformi.

Prethodni aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut pred izbore u februaru 2012. godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.