Pobednik izbora: Neću izneveriti

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik izbora: Neću izneveriti

Budući predsednik Poljske, evroposlanik za konzervativnu stranku Pravo i Pravda Andžej Duda zahvalio je Poljacima što su ga izabrali na čelo zemlje.

On je rekao da je to glas Poljske da je potrebna promena i obećao da te čežnje neće izneveriti ali i da će na kraju mandata moći da kaže - bio sam predsednik svih Poljaka.

Prema procenama na osnovu anketa agencije Ipsos na biralištima 43-godišnji pravnik i evroposlanik iz druge lige opozicionih konzervativaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvojio je 53 odsto glasova danas u drugom krugu predsedničkih izbora i porazio dosadašnjeg inače popularnog predsednika iz vladajuće Građanske platforme, Bronjislava Komorovskog kome je poverenje ukazalo 47 odsto birača.

"Duboko verujem da smo u stanju da u našoj zemlji obnovimo zajedništvo. U stanju smo da zajedno poboljšavamo zemlju. Taj veliki posao ne može da obavi sam ni predsednik ni vlada ukoliko nemaju podršku društva. Predsednik kada je već izabran mora da služi narodu. Zato će vrata Predsedničke palate biti otvorena za građanske inicijative. One sa kojima se slažem ali i one u koje sumnjam ili sa kojima se neću slagati", kazao je Duda.

Andžej Duda pobedio je na izborima Komorovskog zahvaljujući glasovima Poljaka uverenih da plodove perioda prosperiteta, privrednog rasta i jačanja pozicije Poljske na međunarodnoj sceni, vezane za osmogodišnju vladavinu liberala iz Građanske platforme ubiru pre svega bogati i preduzetnici kao i političke elite otuđene od svakodnevice Poljaka.

Za Dudu je glasalo selo, nerazvijena istočna i centralna vojvodstva, tzv. Poljska B, imao je u kampanji i podršku sindikata i ljudi koji očekuju da će se predizborna obećanja u ekonomskom delu programa, vredna prema procenama ekonomista čak 72 milijarde evra odraziti pozitivno na njihov standard i život.

Na međunarodnoj sceni Duda se zalaže za agresivniju politiku prema Rusiji, pomoć Poljske Ukrajini u isporukama oružja a možda i u vojnicima, skeptičan odnos prema Briselu od koga Duda želi da se vrate neke nadležnosti nacionalnim državama, vezivanje bezbednosti Poljske za SAD, odbijanje nemačkih vojnika na teritoriji Poljske u eventualnim bazama NATO na njenoj teritoriji.

Na Balkanu se konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog zalažu za ubrzan ulazak u EU, bez obzira na umor od proširenja a Duda je bio saradnik pokojnog poljskog predsednika Leha Kačinjskog koji je 2008. godine kritikovao poljsku vladu zbog hitrog priznanja nezavisnosti Kosova u strahu da to može Rusiji da posluži kao presedan za pordšku separatistima u Gruziji i Ukrajini.

Leh Kačinjski je više puta izjavio da bi blokirao slanje poljskog ambasadora u Prištinu. Za Evropu ali i Rusiju pobeda Dude je znak da Poljska skreće ka nacionalizmu i evro-skepticizmu uz pretnju trzavica sa dva glavna suseda - Nemačkom i Rusijom, a analitičari upozoravaju da će glavne odluke, kao i kada je na čelu Poljske bio Leh Kačinjski, donositi bivši premijer i lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.