Ploveća baza u Ormuzu?

Izvor: RTS, 28.Jan.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ploveća baza u Ormuzu?

Američka vojska planira da u region Bliskog istoka uputi ploveću bazu za svoje komandose. Pentagon veruje da bomba, specijalno pravljena za utvrđene objekte u Iranu i Severnoj Koreji, ne bi mogla da uništi iranska najzaštićenija podzemna postrojenja.

U vreme rastućih tenzija sa Iranom i intenziviranjem borbi u Jemenu, vojska SAD planira da u region Bliskog istoka uputi jednu ploveću bazu za svoje komandose, piše Vašington post.

List saznaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mornarica SAD jedan stari ratni brod (USS Ponce), koji je nameravala da rashoduje, prepravlja u ploveću bazu za specijalnu jedinicu komandosa koja će ispunjavati zadatke Centralne komande SAD.

U toj bazi bi bili smešteni manji, brzi brodovi i helikopteri koje, uglavnom, koriste desantne američke jedinice.

Snage za specijalne operacije ključni su deo strategije američkog predsednika Baraka Obame da vojsku učini efikasnijom u trenutku kada se Pentagon suočava sa velikim kresanjem vojnih troškova od 487 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Portparol Komande flote pomorskih snaga Majk Kafka nije želeo da nešto preciznije kaže o svrsi formiranja ploveće baze, niti gde će tačno ona biti raspoređena u regionu Bliskog istoka, navodi list.

Vašington post, međutim, piše da bi ploveća baza mogla da bude upućena u Persijski zaliv, gde Iran preti da će blokirati Ormuski prolaz.

Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" prokrstario je pre nekoliko dana kroz Ormuski moreuz bez incidenata, iako je Teheran najavljivao ozbiljne akcije ukoliko se Vašington "drzne" na takav potez. Amerikanci sada u Persijskom zalivu imaju dva nosača.

Američki mediji prenose i da je američka vojska zaključila da njena najveća konvencionalna bomba ne bi mogla da uništi iranska najzaštićenija podzemna postrojenja koja se, kako se sumnja, koriste za izradu nuklearnog oružja.

Vol strit džornal piše, navodeći neimenovane izvore, da američka vojska radi na tome da se ta bomba učini jačom. Reč je o bombi težine 13,6 tona koja je specijalno napravljena za utvrđene objekte u Iranu i Severnoj Koreji, navodi list.

Prvi testovi pokazuju da ta bomba ne bi mogla da uništi pojedina iranska postrojenja - bunkere, bilo zbog dubine na kojoj se nalaze ili zbog novoizgrađenih zaštitnih poboljšanja, piše američki list.

Ministar odbrane SAD Leon Paneta rekao je da bomba za uništavanje bunkera ne bi mogla da uništi pojedine najdublje bunkere u Iranu, da se radi na njenom poboljšanju i da će to biti rešeno u najskorije vreme.

Ministarstvo odbrane do sada je potrošilo oko 330 miliona dolara na izradu bombi za uništavanje bunkera, a traži još oko 82 miliona za njeno usavršavanje, piše Vol strit džornal.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) navela je u izveštaju od novembra da su obaveštajni izvori iz više od 10 zemalja, kao i njeni sopstveni izvori došli do saznanja da Iran sprovodi aktivnosti vezane za razvoj nuklearnog oružja.

U izveštaju se navodi 12 sumnjivih lokacija u Iranu na kojima se nalaze takva postrojenja. Iran je, međutim, negirao te tvrdnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.