Pljačka preko Azotare  100 miliona evra

Izvor: Blic, 24.Nov.2012, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačka preko Azotare 100 miliona evra

Pljačka Azotare Pančevo počinjena kroz proces privatizacije, a zatim preprodajom pšenice, pa kasnije veštačkog đubriva, školski je primer kako je preko državnog preduzeća stotinak miliona evra završilo u privatnim rukama.

Prva istraga je pokrenuta kada su 23. aprila 2012. uhapšeni Dušan Stupar, član skupštine Azotare i bivši funkcioner DB-a, i još šestoro. Vlasnici Litvanci Vidmantis Kučinkas i Simonas Kašus i dalje su u bekstvu.

Oni su oštetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državu za oko 8,3 miliona evra i pribavili nezakonitu imovinsku korist od 5,4 miliona evra.

Stupar i Kučinkas se terete da su u aprilu 2006. preko svojih firmi kupili Azotaru za 13 miliona evra uz obavezu investiranja 11,5 miliona evra u pogon „Karbamid 2“. Međutim, lažnom procenom učešće „Karbamida“ u Azotari je sa 10,88 smanjeno na 3,75 odsto ukupne vrednosti firme. Time je ostvarena mogućnost da se ovaj pogon proda bez saglasnosti Agencije. Prodajom opreme „Karbamida 2” vlasnici su zaradili 32,5 miliona evra.

„Srbijagas” je nakon poništene privatizacije Azotare i duga za utrošeni gas preuzeo upravljanje Azotarom.

ŠTETNA TRGOVINA

Azotara je 2009. kupila 75.000 tona žita po ceni od 12 dinara za kilogram. Tu količinu je godinu dana kasnije prodala jednom privatnom preduzeću po ceni od 8,66 dinara, iako je u tom trenutku tržišna cena bila 10,80 dinara bez PDV-a. U ovom poslu kupovine i prodaje pšenice Azotara je izgubila oko 248 miliona dinara.

Februara 2010. Azotara je kupila 50.000 tona pšenice po ceni od 12,15 dinara. Dvadesetak dana kasnije Azotara tu pšenicu prodaje jednom privatniku za 11 dinara po kilogramu i gubi u tom poslu 57 miliona dinara.

NADUVANA CENA

U poslu sa regresiranim đubrivom Azotara je izgubila oko 48 miliona evra. Zbog tog slučaja policija i tužilaštvo ispituju rad tadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina. Na njegov predlog Vlada je donela Uredbu (2008) da se regresira kupovina 50.000 tona đubriva. Za svaku tonu država je davala 20.000 dinara.

Raspisana su četiri javna poziva za nabavku đubriva. U tri poslednja slučaja regres je išao prodavcima đubriva kao dobit, jer cena nije umanjena za regres. Prvi javni poziv bio je septembra 2008. za 50.000 tona, drugi za jesenju setvu 2009. za 100.000 tona, treći za prolećnu setvu 2010. i to za 325.000 tona, a poslednji četvrti za jesenju setvu 2010. za 150.000 tona.

Sumnja se da u poslednja tri poziva nije bilo tržišnih razloga da se regresira đubrivo. Zbog povlašćenog položaja srpskih preduzeća koja su prodavala đubrivo bunila su se preduzeća iz Austrije, Hrvatske i BiH.

Stranački obračuni

Hapšenje Dušana Stupara je izazvalo stranačke obračune. SRS je tada saopštila je da je on finansijer predsednika i zamenika predsednika SNS Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Nikolić je to demantovao, ali je optužio druge.

- Mislim da je Dušan Bajatović (direktor „Srbijagasa”, iz SPS-a) organizovao ovo hapšenje da sam ne bi bio uhapšen - rekao je tada Nikolić.

Povezane vesti: I Drakulić u istrazi o prevarama u Azotari Steže se obruč oko osumnjičenih za pljačku pančevačke Azotare Azotara Pančevo - najbolji primer nekažnjene pljačke građana kroz privatizaciju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Afera Azotara: Pljačka preko 100 miliona evra

Izvor: BKTV News, 24.Nov.2012

Pljačka Azotare Pančevo počinjena kroz proces privatizacije, a zatim preprodajom pšenice, pa kasnije veštačkog đubriva, školski je primer kako je preko državnog preduzeća stotinak miliona evra završilo u privatnim rukama.. . Prva istraga je pokrenuta kada su 23. aprila 2012. uhapšeni Dušan...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.