Pjongjang testirao projektil

Izvor: B92, 26.Jul.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang testirao projektil

Seul -- Severna Koreja je danas ispalila projektil kratkog dometa koji je pao u more kod njene istočne obale, rekao je jedan južnokorejski zvaničnik za obranu.

Vlasti u Pjongjangu su ove godine neuobičajeno često testirale oružja, a današnje lansiranje izvedeno je uoči 61. godišnjice potpisivanja sporazuma kojim je efektivno završen Korejski rat. On formalno nikada nije okončan jer je izostao mirovni ugovor.

Projektil je ispaljen iz jugozapadne provincije Hvange, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leteo je oko 500 kilometara iznad kopna i spustio se na more, rekao je južnokorejski zvaničnik, koji je tražio anonimnost.

Severna Koreja rutinski isprobava projektile, artiljeriju i rakete, ali ove godine je to radila mnogo češće nego prethodnih godina.

Spoljni analitičari to tumače kao signal da mladi vodja Severne Koreje Kim Džong Un rukovodi zemljom drugačije nego njegov pokojni otac Kim Džong Il, koji je retko koristio projektile dugog dometa i nuklearne testove kao pregovaračke karte sa spoljnim svetom da bi dobio ustupke za svoju siromašnu, izolovanu zemlju.

Kim Džong Un nasledio je vlast od oca u ovoj komunističkoj zemlji pošto je on umro u decembru 2011. godine.

Analitičari kažu da Kim Džong Un neće narediti prekid testiranja oružja dok Južna Koreja i SAD ne smanje razmere svojih zajedničkih vojnih vežbi koje obavljaju svake godine, ili ne počnu da ih izvode manje napadno.

Pjongjang smatra da ove zajedničke vežbe predstavljaju uvežbavanje za invaziju Severne Koreje, što SAD i Južna Koreja demantuju.

Sledeće letnje vežbe SAD i Južne Koreje zakazane su za avgust.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pjongjang testirao projektil

Izvor: Akter, 26.Jul.2014

Severna Koreja je danas ispalila projektil kratkog dometa koji je pao u more kod njene istočne obale, rekao je jedan južnokorejski zvaničnik za obranu

Nastavak na Akter...

Severna Koreja testirala projektil kraktog dometa

Izvor: Blic, 26.Jul.2014

Severna Koreja je danas ispalila projektil kratkog dometa koji je pao u more kod njene istočne obale, rekao je jedan južnokorejski zvaničnik za obranu. ..Vlasti u Pjongjangu su ove godine neuobičajeno često testirale oružja, a današnje lansiranje izvedeno je uoči 61. godišnjice potpisivanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.