Pjongjang povećao nuklearni arsenal

Izvor: VOA, 23.Apr.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang povećao nuklearni arsenal

Kina veruje da Severna Koreja možda već ima 20 nuklearnih bojevih glava, što je mnogo više od prethodnih procena, navodi se u izveštaju dnevnika "Vol Strit Džornal".

Prema pisanju tog uticajnog lista, kineski nuklearni eksperti takođe veruju da Pjongjang može da proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma da udvostruči svoj arsenal do naredne godine.

Peking, inače ključni saveznik Severne Koreje, preneo je tu informaciju američkim stručnjacima na sastanku u >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << februaru, koji je bio zatvoren za javnost.

Novi podaci prevazilaze sve prethodne procene Pekinga i Vašingtona. Američki eksperti nedavno su sugerisali da Severna Koreja ima između 10 i 16 nuklearnih bombi. Vašingtonski Institut SAD-Koreja ranije ove godine predvideo je da bi Pjongjang, u najgorem slučaju, mogao da ima 100 atomskih bombi do 2020.

Severna Koreja je poslednjih godina značajno osnažila svoju nuklearni program i sprovela podzemne testove 2006, 2009. i 2013. Takođe je više puta zapretila da će napasti Južnu Koreju, Japan i Sjedinjene Države.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.