Pištolj je legalan, nisam imao dozvolu kod sebe

Izvor: Mondo, 21.Apr.2015, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pištolj je legalan, nisam imao dozvolu kod sebe"

Zaštitnik građana Saša Janković potvrdio je da u trenutku u kojem je aprila 1993. godine došao u svoj stan pošto je njegov prijatelj počinio samoubistvo pištoljem nije kod sebe imao dozvolu za taj pištolj.

Foto: Beta/Milan Obradović

Janković je naveo da je pištolj legalno posedovao i da ima elektronsku dokumentaciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

"U trenutku samoubistva nisam bio u stanu, kada sam došao tačno je da u prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trenutku nisam imao dozvolu za pištolj kod sebe, jer mi ju je iz Loznice donosio otac, ali pištolj ima elektronsku dokumentaciju u MUP-u", kazao je Janković za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je jasno rekao da je pištolj legalan, da je prvi vlasnik bio njegov otac, da je pištolj nakon istage vraćen i da ga je posle 15 godina "otuđio trećoj osobi takođe uredno u MUP-u".

Tasovac: Nije potrebna reakcija ministarstva

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je da ne smatra da bi ministarstvo trebalo da reaguje na napade pojedinih medija na ombudsmana Sašu Jankovića. Onog trenutka kada bude prekršen zakon, inistarstvo će reagovati, rekao je Tasovac.

On je rekao da će bez kompromisa nastaviti da štiti prava građana i da neće podleći pritiscima.

"Zašto se ovo dešava, ne znam, ali poverenje koje stoji iza ove institucije (zastitnika građana) zbog načina rada, neće se promeniti. Od početnih optužbi da je pištolj nelegalan, došlo se do toga s kim sam se ja družio u studentskim danima. To ne dolikuje

ozbiljnoj raspravi", dodao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija ne može ponovo da vodi istragu zbog apsolutne zastarelosti dela.

On je dodao da su mu dostupni samo podaci iz policijskog izveštaja od 1. aprila 1993. godine i da će informacije o pištolju koji je, kako se navodi u zapisniku, tada oduzeti Jankoviću, dostaviti čim se nađe pisana dokumentacija, jer ne postoji u elektronskoj evidenciji.

"Janković Saša, zapeta, za pištolj CZ 99, zapeta, fabrički broj 42004 ne poseduje oružani list, tačka", pročitao je iz zapisnika ministar Stefanović.

Dnevni list "Informer" naveo je 18. aprila da se u Jankovićevom stanu 1. aprila 1993. godine pištoljem ubio njegov drug Predrag Gojković, a da Janković za taj pištolj nema dozvolu.

DAČIĆ: OEBS ME NIJE PITAO O SAOPŠTENJU O JANKOVIĆU

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i srpsko predsedavanje OEBS-om nisu konsultovani o današnjem saopštenju Misije OEBS-a u Srbiji o zaštitniku građana Saši Jankoviću, što odudara od dobre saradnje, izjavio je večeras ministar Ivica Dačić, predsedavajući OEBS.

Dačić je rekao da će za iduću nedelju zato zakazati hitan sastanak sa šefom Misije OEBS u Srbiji Peterom Burkhartom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je izjavio da je današnje saopštenje Misije OEBS-a u Srbiji "začuđujuće" jer je poslednjih meseci na više sastanaka,uključujući i sa šefom Misije Peterom Burkhartom, zaključeno da je saradnja sa Srbijom na najvišem nivou, da Misija ima dobre odnose sa svim ministarstvima i da je cilj Misije da podrži demokratske reforme u Srbiji.

Dačić navodi i da su, na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića, dogovoreni češći susreti i konsultacije radi bržeg reformisanja institucija, jačanja demokratije i zaštite ljudskih

prava u Srbiji.

"Zato je začuđujuće današnje saopštenje Misije, izdato bez konsultacija sa srpskim predsedavanjem, koje je izdato u šestodnevnom odsustvu šefa Misije Burkharta, a koje je potpisao vršilac dužnosti (šefa Misije, Majkl) Ujehara koji se u Srbiji nalazi tek nekoliko

meseci", rekao je Dačić.

Dodaje se da stavovi izneti u saopštenju, ne mogu predstavljati stavove OEBS-a, jer njih utvrđuje Stalni savet OEBS-a kojim rukovodi Srbija, te to mogu biti samo stavovi Misije OEBS-a u Srbiji.

"Imajući u vidu da misije za svoj rad odgovaraju Stalnom savetu i predsedavajućem, za sledeću nedelju zakazaću hitan sastanak sa šefom Misije Burkhartom, odmah po njegovom povratku sa odsustva, kako bismo razmotrili dalje korake", rekao je Dačić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.